Aby przywrócić dawne zboża – trwa europejski projekt naukowy

16 partnerów (a wśród nich jednostki naukowe, uniwersytety i przedsiębiorstwa) bierze udział w projekcie Healthy Minor Cereals. Celem jest przywrócenie ich do codziennego menu europejskich konsumentów.

Niszowe gatunki i odmiany zbóż, w porównaniu z pszenicą zwyczajną, rosną dobrze nawet na uboższych glebach i w swym ziarnie zawierają znacznie wyższe stężenie ważnych pod względem odżywczym substancji.  Celem projektu Healthy Minor Cereals jest znalezienie sposobu, w jaki można je przywrócić do diety konsumentów i zwiększyć ich spożycie. Chodzi zwłaszcza o pszenicę orkisz, samopszę, płaskurkę, żyto i owies.

Jednym z partnerów projektu jest czeski producent i dystrybutor żywności ekologicznej PRO – BIO.

– W pierwszej fazie realizacji projektu naszym zadaniem będzie wzięcie udziału w rozmnażaniu materiału hodowlanego drobnych produktów zbożowych. W następnych latach będziemy się koncentrować na testowaniu wybranych materiałów bezpośrednio w gospodarstwach rolnych. Te eksperymenty polowe będą się odbywać w gospodarstwach rolnych z różnym typem rolnictwa (ekologicznym, low-input, konwencyjnym). Dzięki temu będzie można uzyskać informacje o parametrach po zbiorach nowych genotypów drobnych roślin zbożowych w różnych warunkach.  Naszym następnym zadaniem będzie udział w doskonaleniu technologii obróbki ziarna celem zwiększenia wartości odżywczej produktu końcowego, a także rozwój nowych produktów (np. nowych mieszanek itp.), które będą sią charakteryzowały wysoką wartością odżywczą – zapowiadają przedstawiciele firmy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ostatnim punktem projektu będzie wprowadzenie w życie uzyskanych wyników: udostępnienie i szerzenie wiedzy i wniosków wyniesionych z projektu wśród rolników, hodowców, pracowników przemysłu spożywczego, konsumentów i naukowo-badawczych pracowników specjalistów.

Więcej informacji o projekcie na www.healthyminorcereals.eu.

Brak postów do wyświetlenia