25% nowości na niemieckim rynku to żywność ekologiczna

Co czwarty produkt wprowadzony na niemiecki rynek w 2017 roku posiadał certyfikat żywności ekologicznej. Eksperci Mintel zwracają uwagę na to, że konsumenci chcą jeszcze większego wyboru żywności i napojów w jakości BIO.

Według danych cytowanych za raportem Mintel Global New Products Database (GNPD) przez portal organic-market.info, 54% konsumentów określa znak żywności ekologicznej jako ważny element pomagający im w podjęciu decyzji zakupowej.

Wśród osób zainteresowanych produktami eko dominują 30-40 latkowie. Dlaczego wybierają BIO? Wśród przyczyn wymieniane są głównie czynniki, których w ekożywności nie znajdziemy:
• Brak GMO
• Brak pozostałości chemicznych środków ochrony roślin
• Brak sztucznych dodatków
• Brak konserwantów

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Eksperci Mintel podkreślają, że wymagania konsumentów wobec producentów żywności ekologicznej wciąż rosną i dotyczą nie tylko kwestii prozdrowotnych, ale także ochrony środowiska naturalnego.

20% niemieckiej ziemi rolnej objętych ekocertyfikacją do 2030 roku.

20% ziemi rolnej w systemie rolnictwa ekologicznego zamiast obecnych 7,5%. Taki ambitny cel stawiają sobie niemieckie władze.

Zadanie ma być zrealizowane do 2030 roku i zostało ujęte takż w obowiązującej aktualnie umowie koalicyjnej pomiędzy CDU/CSU a SPD.

Niemcy są drugim największym światowym (po USA) rynkiem żywności ekologicznej. Obrót produktami BIO stanowi ok. 5% obrotów na całym tamtejszym rynku spożywczym i wyceniany był w 2016 roku na 8,6 mld Euro(dane FiBL, The World Of Organic Agriculture). Przeciętny Niemiec wydaje na żywność eko 116 Euro rocznie. Sprawdź ile na żywność ekologiczną wydaje się w innych krajach.

Brak postów do wyświetlenia