W czym przechowywać żywność? 5 propozycji opakowań

Przechowywać żywność można na wiele sposobów. Wśród opakowań w ostatnim czasie prym wiedzie szkło.
Przechowywać żywność można na wiele sposobów. Wśród opakowań w ostatnim czasie prym wiedzie szkło.

Tylko prawidłowo przechowywana żywność jest dobra dla naszego zdrowia i poprawnie wpływa na nasz organizm. Wielu z nas popełnia jednak na tym polu wiele błędów. Na rynku jest wiele opakowań na żywność. Tylko które wybrać?

Do wyboru mamy opakowania szklane, metalowe puszki, plastikowe pudełka, tkaniny, a nawet opakowania drewniane. Każde z nich jest dedykowane do innego typu żywności.
Ma swoje wady i zalety oraz… cenę. Najdroższe jest szkło, ale jest jednocześnie  najzdrowsze i najbardziej podatne na recykling. Zdecyduj, w jaki typ pojemników chcesz
zainwestować w swojej kuchni.

Opakowania szklane

Szkoło staje się coraz popularniejsze. Wyróżnia się dobrą jakością i naturalnością. Jest obojętne chemicznie, idealnie więc nadaje się do przechowywania żywności. Nie wchodzi w interakcję z żadnym z produktów spożywczych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Opakowania szklane cechują się wysoką odpornością na czynniki zewnętrzne. Są też praktyczne: bardzo łatwo daje się zidentyfikować produkt, który się w nim znajduje. Można używać je wielokrotnie, łatwo się je myje.

Ale szklane opakowania mają też swoje wady. Są najczęściej ciężkie, mało odporne na gwałtowne zmiany temperatury i łatwo je uszkodzić.

Prawidłowe przechowywanie żywności. Co warto wiedzieć?

Puszki

Żywność w puszkach od wielu lat robi zawrotną karierę. Opakowania metalowe, np. puszki na kawę, też cieszą się popularnością. Chronią przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami. Są przy tym lekkie i trwałe.

Mają też wady. Cechują się podatnością na korozję i możliwością przenikania do żywności jonów metali miedzi, cyny, ołowiu i cynku, które przyczyniają się do rozkładu witamin oraz zmian cech sensorycznych.

Metalowe puszki najczęściej wybieramy do przechowywania kawy. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy pomysł. Najlepiej pozostawić ją w oryginalnym opakowaniu, a po otwarciu szczelnie zamknąć, np. spinaczem lub gumką.

Opakowania plastikowe

To prawdziwy hit na rynku opakowań do żywności. Opakowania plastikowe są lekkie, wytrzymałe, przezroczyste, i co najważniejsze – tanie.

Plastik, który jest wszędzie. Jaki to ma wpływ na nasze zdrowie?

Niestety, opakowania plastikowe budzą coraz więcej kontrowersji. Uznawane są za szkodliwe dla zdrowia. Najwięcej zastrzeżeń budzi bisfenol A, bardzo popularny związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych. Dowiedziono, że zaburza pracę układu hormonalnego, może być rakotwórczy i ma negatywny wpływ na płodność. Najczęściej stosuje się go do produkcji butelek.

Nie trzeba całkowicie rezygnować z plastikowych opakowań. Jeśli jednak sięgasz po tego rodzaju tworzywo, odszukaj symbol trójkąta zbudowanego z trzech strzałek. Znajduje się tam cyfra, która podpowiada, z jakiego materiału wytworzono opakowanie. Unikaj liczb 7 (PC lub 0, co oznacza poliwęglany i inne ) i 3 (PVC, polichlorek winylu). Do ich produkcji niemal z całą pewnością użyto bisfenolu A. Pamiętaj, by nigdy nie podgrzewać plastikowych opakowań.

Bisfenol A oficjalnie coraz bardziej szkodliwy

Tkaniny do przechowywania żywności

Materiały tkane to jedne z pierwszych opakowań, po które sięgnęli ludzie. Z czasem wyparte zostały przez nowsze tworzywa, choć dzisiaj przeżywają swój renesans.

Tkaniny są bardzo eleganckie, można je używać wielokrotnie. Nie wchodzą w reakcję z żywnością. Ich jedyną wadą jest cena, ale coraz więcej osób decyduje się przygotować takie opakowania samodzielnie.

W tkanych workach przechowuje się zboża, nasiona roślin strączkowych i oleistych, cukier, rzadziej ziemniaki i warzywa. W woreczkach lnianych dobrze trzymać pieczywo.

Polecamy również worki uszyte z certyfikowanej bawełny. W naszym sklepie dostępne są wykonane z dbałością o każdy szczegół worki sakwabag. Można w nich nie tylko transportować warzywa i owoce ze sklepu do domu, ale też śmiało je w nich przechowywać. Raz kupione, służą przez lata.

Worki Sakwabag kupisz w kilku rozmiarach, pojedynczo lub w komplecie.

Opakowania drewniane

Drewno cechuje się dobrą wytrzymałością i lekkością. Posiada jednak wiele wad, np. pęcznieje pod wpływem wilgoci, jest też mało odporne na działanie czynników zewnętrznych i niejednolite pod względem budowy. Trudno się je też myje.

W domach rzadko stosujemy opakowania drewniane. Najczęściej magazynuje się w nich i przewozi warzywa i owoce.

Brak postów do wyświetlenia