Jak wyczyścić piekarnik bez chemii?

Czyszczenie piekarnika bez jakichkolwiek detergentów? Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak. I wcale nie jest to zadanie trudne, zwłaszcza że domowe sposoby naprawdę działają!

W przypadku czyszczenia kuchni nie warto sięgać po komercyjne środki chemiczne. Płyny przeznaczone do pielęgnacji piekarnika są zaś uznawane za najniebezpieczniejsze. Posiadają bowiem w swoim składzie rozpuszczalniki, których zadaniem jest pozbycie się resztek przypalonego jedzenia z powierzchni piecyka. Są one również winne podrażnieniom, zwłaszcza skóry, oczu i błon śluzowych. Mogą także prowadzić do uszkodzeń płuc, nerek oraz układu nerwowego człowieka.

Stanowią ogromne zagrożenie dla dzieci – wypicie płynu może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń wielu narządów, a nawet do śmierci. Mycie piekarnika z pomocą tego rodzaju środków nie jest więc bezpieczne.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

A czy czyszczenie piekarnika wymaga zastosowania specjalistycznych płynów? Wiele z nich ma w składzie sodę kaustyczną (zwaną również żrącą), która w kontakcie ze skórą – parzy ją. Okazuje się, że nie jest to konieczne.

Czyszczenie piekarnika sodą i octem powinno dać oczekiwane efekty. Co jednak ważne, to naturalny i w pełni bezpieczny sposób na czystą kuchnię. Takie domowe sposoby na czysty dom przeżywają ostatnio swój renesans. Warto z nich korzystać.

Czyszczenie pralki i lodówki. Pomogą soda, ocet i sól

Jak wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną i octem?

Należy również mieć na uwadze, że chemiczne środki przeznaczone do czyszczenia piekarnika są najczęściej podawane w formie spray’u lub pianki, które rozpylane osiadają nie tylko na powierzchni piecyka, ale również na poszczególnych elementach wyposażenia kuchni. Jeśli jeszcze w zasięgu znajduje się jedzenie, możemy być pewni, że i ono „przyjmie” szkodliwy pył.

Jeśli więc mamy w planach czyszczenie piekarnika i chcemy użyć komercyjnych środków, pamiętajmy o dobrej wentylacji pomieszczenia, bardzo dokładnym wymyciu wodą piekarnika i odpowiednim stroju dla siebie (wskazana jest maseczka zakrywająca nos i usta oraz – obowiązkowo! – rękawiczki).

Używanie chemicznych środków do sprzątania powierzchni, które mają styczność z żywnością jest niebezpieczne, stąd niezastąpiona soda i ocet cieszą tak dużą popularnością. W ofercie wybranych sklepów ekologicznych znajdą się również naturalne środki do czyszczenia piekarnika w postaci płynów i past.

Do łask wracają też domowe sposoby na czysty dom. Sprawdzony patent naszych mam i babć to czyszczenie piekarnika sodą. Jest ona łatwo dostępna i tania, co jednak najważniejsze – bezpieczna i skuteczna.

Ocet i woda – duet idealny do czyszczenia piekarnika

Najlepszy sposób na utrzymanie czystości w piekarniku będzie jego przemywanie wodą z octem (w proporcji 1:1) i wycieranie do sucha po każdym użyciu. Regularna pielęgnacja piecyka to szansa na zaoszczędzenie kilkunastu minut, które będzie trzeba spędzić, jeśli resztki nieusuniętego jedzenia zostaną ponownie zapieczone.

Czyszczenie piekarnika, w sytuacji gdy brud jest znaczny, jest nieco trudniejsze. Najlepszym sposobem w tej sytuacji będzie przygotowanie pasty z ½ szklanki wody, ¼ szklanki sody oczyszczonej i łyżeczki płyny do mycia naczyń. Tak sporządzony specyfik należy nałożyć albo bezpośrednio na plamy, albo równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni piekarnika (najlepiej zrobić to pędzlem malarskim, wówczas będzie się miało pewność, że brud zostanie usunięty z każdego zakamarka). Domowy środek należy pozostawić w piekarniku na pół godziny, a następnie dokładnie go usunąć wodą, najlepiej za pomocą gąbki z twardą (szorstką) powierzchnią.

Czyszczenie piekarnika sodą trzeba powtórzyć, jeśli zabrudzenia nadal będą widoczne. Można też spróbować nałożyć pastę na rozgrzany wcześniej piekarnik do temperatury 60° (przed nałożeniem specyfiku koniecznie trzeba go wyłączyć!) i pozostawić mieszankę na noc. Po upływie 12 godzin czyszczenie piekarnika nie powinno być już trudne. Po usunięciu zabrudzeń pozostanie już tylko wytarcie szmatką nasączoną wodą pozostałości mieszanki.

Soda i ocet poradzą sobie, kiedy mamy lekko przypalony piekarnik. Zdarza się jednak, że są niewystarczające i trzeba sięgnąć po nieco silniejsze środki. Ale i tu znajdzie się coś naturalnego. Mycie piekarnika wcale nie musi być drogą przez mękę!

Dom bez chemii, czyli jak krok po kroku rezygnowałam z detergentów

Czyszczenie sodą piekarnika z termoobiegiem

Podpowiedzią, jak wyczyścić piekarnik, służą również producenci tychże urządzeń. Warto zatem odnaleźć instrukcję obsługi piecyka, do której z pewnością rzadko się zagląda, i sprawdzić, czy czyszczenie piekarnika nie znalazło się wśród spisu treści.

Czyszczenie piekarnika sodą jest też możliwe z wykorzystaniem termoobiegu. Wystarczy włożyć do urządzenia naczynie żaroodporne wypełnione wodą i włączyć termoobieg (180°). Efektem takiego działania będzie zaparowane wnętrze piekarnika, którego czyszczenie nie powinno już być kłopotliwe. Dla lepszego efektu po wyłączeniu piecyka można jego wnętrze przetrzeć wodą z octem lub sodą, a następnie dokładnie wytrzeć.

Amoniak a czyszczenie piekarnika

Dawne poradniki dedykowane gospodyniom domowym podpowiadały jeszcze jeden sposób usuwania zabrudzeń z piekarnika. Jako że kluczowym składnikiem przepisu jest amoniak, należy przypuszczać, że sugerowano użycie tego sposobu do wyczyszczenia naprawdę brudnych piecyków. Jeśli więc masz przypalony piekarnik, ta receptura może okazać się pomocna.

Amoniak to środek całkowicie naturalny, ale jego zapach jest niezwykle specyficzny (dawniej był używany jako środek cucący). Sposób ten nie jest więc dobry dla kobiet w ciąży i osób, które mieszkają z małymi dziećmi. Zapach amoniaku może bowiem dość długo się utrzymywać. Do czyszczenia piekarnika amoniak sprawdzi się jednak idealnie. Jak zatem go użyć?

Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 60° i przygotować blisko 2 litry wrzącej wody. Do jednego z naczyń żaroodpornych (będą potrzebne dwa) wlewamy szklankę wody i szybko rozpuszczamy w niej opakowanie amoniaku, a następnie stawiamy je na najwyższym piętrze piekarnika, na najniższym zaś ustawiamy naczynie żaroodporne z pozostałą ilością gorącej wody. Przez co najmniej 12 godzin nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, by zapach amoniaku nie dostał się do wnętrza mieszkania. Po upływie tego czasu powinno się otworzyć na szerokość i drzwiczki piekarnika, i okno, by nieprzyjemna woń amoniaku choć w części się ulotniła. Gdy tak się stanie można przystąpić do czyszczenia piecyka, dodając do naczynia z amoniakiem 2-3 łyżki płynu do mycia naczyń oraz pół szklanki ciepłej wody.

Po wyszorowaniu wnętrza piecyka pozostanie już tylko jego dokładnie wytarcie szmatką z wodą. Używając amoniak do czyszczenia piekarników gazowych, należy bezwzględnie pamiętać, aby po rozgrzaniu piekarnika, a przed włożeniem naczynia z amoniakiem do piecyka, odłączyć dopływ gazu.

Piekarniki mają jedno newralgiczne miejsce, którego czyszczenie jest niezwykle problematyczne. To szklane drzwiczki, które często mają dwie warstwy, między które dostają się zabrudzenia. Te jednak łatwo usunąć wodą z octem, ale aby to zrobić, trzeba najpierw drzwiczki rozmontować. Jak to zrobić z pewnością podpowie instrukcja obsługi, ale najczęściej nie pozostaje nic innego, jak ich wyczepienie lub rozkręcenie.

Brak postów do wyświetlenia