O działaniu grup konsumenckich (G.A.S.) we Włoszech.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
czwartek, 29, marzec 2012 07:00 Autor: admin_bio

Są zorganizowani, skrzykują się przez Internet, stawiają na żywność ekologiczną i lokalną – w naszej korespondencji z Włoch piszemy o działaniu toskańskich grup konsumenckich GAS.

G.A.S. (czyli Grupa Zakupu Solidarnego) to grupa osób, która postanowiła robić zakupy wspólnie. Zamiast wybierać się do supermarketu, ludzie Ci sami wolą szukać dostawców i wybierać produkty.

Przeczytaj o zlocie polskich kooperatyw spożywczych: Pierwszy zjazd kooperatyw spożywczych

Dlaczego? - Jest nam coraz trudniej znaleźć żywność niemodyfikowaną i wiedzieć jaką drogę przebyły produkty, które kupujemy. Dzięki G.A.S. możemy "przeskoczyć" wiele poziomów pośrednictwa i transportu. Poprzez G.A.S. wpływamy także na lokalną gospodarkę.  Praktycznie każdy rachunek wystawiony w centrum handlowym transferuje pieniądze poza granice naszego terytorium. Detaliczne kolosy nie zainwestują ponownie na terytorium, na którym mieszkam – wyjaśnia Alessandro Seghi (na zdjęciu po prawej), założyciel jednej z takich grup działających na terenie Toskanii.

Jakie korzyści niesie ze sobą działalność grupy?

Pozwala ona dotrzeć do rolników ekologicznych, małych producentów, rolników uprawiających dawne odmiany. Oni zazwyczaj nie współpracują z dużymi sieciami dystrybucji, stawiają na jakość a nie ilość. Kiedy skrzyknie się grupa konsumentów z miasta dostawa ich produktów staje się opłacalna.

Na jakich założeniach opiera się toskańska grupa G.A.S.?

Prezentuje je nam, Aleksandra Seghi, Polka, która od wielu lat mieszka we Włoszech i należy do jednej z takich grup. Jej sylwetkę prezentujemy pod artykułem.

1. Popieranie lokalnych produktów (oczywiście nie jest to możliwe w 100% gdyż np. pomarańcze bierzemy z Sycylii, w Toskanii nie rosna na duza skale. Migdały z Apulii ), eliminowanie ich długiego transportu.

2. Wybieranie żywności ekologicznej z certyfikatami i innych produktów ekologicznych

3. Zwracamy uwagę na opakowania: używamy papierowych toreb, szklanych butelek. Jeśli chcemy kupić proszek do prania w płynie lub płyn do mycia naczyń, to zamiast kupować nowe opakowanie, przychodzimy ze swoim i napełniamy je płynem. Jeśli chcemy kupić jajka, przynosimy nasze zgrzewki. Staramy się nie produkować śmieci.

4. Kupujemy hurtowo, całymi rodzinami, z czego producent jest zadowolony. Dzięki grupom G.A.S. działa handel małych firm rolniczych.

5.Mamy bezpośredni kontakt z producentami, jeździmy do nich osobiście, oglądamy uprawy, sprawdzamy certyfikaty. Nie dlatego, ze jesteśmy jakimś organem kontrolnym, ale dlatego ze dbamy o nasze zdrowie i zdrowie naszych rodzin.

6. Grupy G.A.S. od czasu do czasu organizują kursy: np. gotowania lub robienia mydła.

7.  Targi ekologiczne


Coraz więcej włoskich miasteczek gości targi ekologiczne. Na stoiskach znajdziemy nie tylko jedzenie, ale również kosmetyki, obuwie, ubrania (w tym dla najmłodszych wielorazowe pieluchy) oraz środki czystości.

W punkcie centralnym targu ustawiamy stoisko organizacyjne, na którym rozdajemy ulotki zawierające informacje o ekologii, artykuły, które naszym zdaniem mogą zainteresować konsumentów. - Podczas targu ekologicznego, którego jestem współorganizatorem – wyjaśnia Alessandro Seghi - organizujemy również konferencje.

Zapraszamy producentów, by opowiedzieli o swojej pracy lub osoby związane z ochroną środowiska, naukowców itd. Konferencja wzbogacona jest o projekcje zdjęć oraz krótkich filmów.

Jak koordynowane są działania grupy?

Komunikację ułatwia Internet. Alessandro przekonuje, że zarządzanie grupą może odbywać się w sposób wirtualny, przynajmniej do momentu dostawy. Większość pracy polega na organizacji zakupu, ocenie, telefonach, uzgodnieniach dotyczących zarządzania, terminu dostawy z dostawcą, otwarcia i zebrania zamówień, wysłania zamówienia i organizacji dostawy, która w naszym przypadku ma miejsce właśnie dzięki ekologicznym targom, które zdołaliśmy zorganizować z naszymi dostawcami, otrzymując w ten sposób możliwość bezpośredniego kontaktu konsumenta z producentem.

Na stronie internetowej: http://www.retegas.org można znaleźć listę wszystkich działających grup G.A.S. we Włoszech, interesujące wiadomości oraz można podzielić się spostrzeżeniami z innymi, podać do wiadomości informacje związane np. z organizacja ekologicznych targów.

Obejrzyj materiał z toskańskiego eko targu w języku włoskim



artykuł powstał dzięki inicjatywie i informacjom jakie udostępniła nam Aleksandra Seghi,  filolog włoski, dziennikarka Radio Diffusione Pistoia, autorka książek „Smaki Toskanii” oraz „Słodkie pieczone kasztany”. Współpracuje z takimi portalami jak Cooklet, Bosamama.pl, Rozkwitalnia.pl. Prowadzi 5 blogów związanych z życiem we Włoszech oraz przede wszystkim z Toskanią:
  • Moja Toskania (www.aleksandraseghi.blogspot.com)
  • Smaki Toskanii (www.smakitoskanii.blogspot.com)
  • Eko Toskania (www.ekotoskania.blogspot.com)
  • Toskanskie wakacje (www.toskanskiewakacje.blogspot.com)
  • Polacy we Wloszech (www.polacywewloszech.blogspot.com)
Aleksandra Seghi należy do Grupy G.A.S. a modo Bio (tlum. Grupa Solidarnego Zakupu na sposób Bio), której założycielem jest Alessandro Seghi.

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
 lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym
link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.