Pierwszy numer Biokuriera w 2018 roku już jest!

Burak, herbata, moringa, figi – to tylko niektóre z tematów, które poruszamy w najnowszym Biokurierze. Polecamy również rozmowy z Markiem Kubarą i Joanną Jakubiuk. Jak zawsze poradami dla alergików dzieli się Katarzyna Jankowska a Adam Turowiec szuka odpowiedzi na pytanie, czy węglowodany w diecie sportowca to samo dobro czy samo zło?

O Biokuriera pytajcie w najlepszych ekosklepach w Polsce. Dostępny jest również w prenumeracie.

Oto tematy tego numeru

Interreg ogłoszenie | Biokurier

Szukamy sposobu na… buraka!

W polskiej tradycji najczęściej towarzyszy mięsom, ale wbrew pozorom świetnie sprawdza się także w kuchni nowoczesnej. Nie stronią od niego sportowcy,zwłaszcza ci specjalizujący się w dyscyplinach wytrzymałościowych. Poznajcie zalety i kulinarne sposoby na – z pozoru! – pospolitego buraka!

Wszystkie barwy herbaty

Do niedawna zaliczana była do produktów, które nie posiadają wartości odżywczej. Określano ją nawet dość niechlubnym mianem „używki”. Obecnie
istnieje coraz więcej badań naukowych, potwierdzających prozdrowotne działanie herbaty na nasz organizm.

(Prawie) wszystko co warto wiedzieć o morindze

Moringa była znana już w starożytności, zachwycała wieloma możliwościami zastosowań. Wykorzystywano ją zwłaszcza w celach leczniczych. Nie bez powodu nazywa się ją „cudownym drzewem”.

5 faktów o… figach

Oraz znakomity przepis na budyń jaglany z figami

Zaczęło się od „budki z ziołami”…

Gdzie znajdowała się budka z ziołami, która dała początek firmie, którą znamy z marek takich jak „Ekoprodukt” czy „Amarello”? Co kryje się pod nazwą preparat śluzowo-białkowy bioflax i jak pomógł on w osiągnieciu pierwszego sukcesu? Czy w Polsce można uprawiać amarantus? Opowiada Marek Kubara, którego firma świętuje właśnie 25-lecie istnienia.

Medjool lubi zimno

Jak wygląda uprawa i transport ekologicznych świeżych daktyli?

Polskie znaczy dobre!

Z Joanną Jakubiuk, kuchmistrzynią i aktywistką kulinarną, która jest wierna tradycji kuchni polskiej i od 20 lat zawodowo zagniata, wałkuje, lepi i gotuje nie tylko pierogi rozmawia Małgorzata Szcześniak.

W kuchennej szafce Alergika. Owies

Owies kojarzy mi się z moją ulubioną owsianką. Chociaż wiem, że nie każdy za nią przepada, jest wiele produktów owsianych, którymi warto zapełnić kuchenne szafki nie tylko alergika – pisze dla Was Katarzyna Jankowska z bloga Mama Alergika Gotuje.

Jak dbać o serce?

Choroby sercowo-naczyniowe stanowią najczęstszą przyczynę zgonów ludzi na świecie. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że w 2015 roku z tego powodu zmarło 17,7 mln osób, z czego 7,4 mln zabiła choroba wieńcowa, a 6,7 mln – udar mózgu.

Lecznicze walory dziewanny

Dziewanna to popularne zioło, którego właściwości lecznicze znane były już Hipokratesowi. Coraz częściej również gości w naszych ziołowych apteczkach. Dział prowadzi Mirosław Angielczyk.

Węglowodany w diecie sportowca Dobro czy zło?

Węglowodany i ich rola w diecie osób aktywnie uprawiających sporty to jeden z tematów,
które na przestrzeni ostatnich lat stały się kością niezgody pomiędzy dwoma konkurującymi ze sobą poglądami, które – pozornie – nie dają się pogodzić.

Nieoczywiste uroki północnego wybrzeża Gran Canaria

Jeśli chcesz odpocząć z dala od miejskiego zgiełku i nie mieć przy tym styczności z krajobrazem zeszpeconym betonowymi hotelami i tłumami na plaży, Gran Canaria będzie idealna. Kolejny tekst z cyklu Smakiem Po Mapie.

Przyprawy korzenne w kosmetyce naturalnej (2)

Zima to czas, gdy potrzebujemy rozgrzania, pobudzenia, ale także pięknego zapachu, który ukoi nasze zmysły. Często piękny aromat dają przyprawy korzenne, które królują w zimowej kuchni. Chętnie dodajemy je do herbaty, grzańca, dań jednogarnkowych, do warzyw, mięsa i zup. Tym razem chcę pokazać, że można je wykorzystać również w kosmetyce naturalnej. Dzięki nim zimowe kosmetyki będą aromatyczne, zdrowe i pomogą miło przetrwać zimę, często szarą i ponurą.

3 sposoby na ekologiczny makijaż

Dla niektórych kobiet wykonywanie makijażu to poranna rutyna, bez której nie mogą wyjść z domu. Panie poprawiają to i owo z najróżniejszych względów. Nic dziwnego, ponieważ twarz to nasza wizytówka, która już przy pierwszym spojrzeniu mówi nam wiele o drugiej osobie. Bez względu na to, czy makijaż jest dzienny, wieczorowy, delikatny lub bardzo kryjący, da się go zrobić w naturalny sposób, bez ingerencji chemii i szkodliwych substancji.

Jak zawsze nie brakuje nowości produktowych i aktualności ze świata BIO.

Prenumerata Biokuriera na 2018 rok. DLA SKLEPU | BEZPOŚREDNIO DO DOMU