Letni numer Biokuriera (3/2017) już jest!

Czego używać zamiast cukru? Czym sok różni się od napoju? Dlaczego warto sięgnąć po daktyle? Jakie zalety ma dzika róża? Fanem jakiego produktu jest Aleksander Baron? Który z batonów energetycznych nadaje się na trening, a który warto wziąć na zawody? To tylko niektóre z pytań, na które odpowiadamy w letnim numerze Biokuriera. Już po długim weekendzie pytajcie o niego w ekosklepach.

Wstępniak

Autentyczność – to jedna z cech, za które cenimy żywność ekologiczną i której coraz częściej od każdego rodzaju żywności wymagamy. Chcemy wiedzieć, kto i w jaki sposób wytworzył produkt? Jak jest on transportowany? Jak powstają surowce?

Świetną okazją do poznania producentów są targi branżowe, ale chyba nic nie zastąpi tego, by po prostu… ruszyć się na wieś. Nie ma lepszego terminu na taką wyprawę niż lato!

W tym numerze opisujemy 2 bardzo ciekawe miejsca, w których możecie zobaczyć jak powstają ekozioła i ekosery. W obu z nich możecie przenocować i porozmawiać z gospodarzami. A po drodze… może jedzenie w terenie? Mamy 4 sprawdzone przepisy. I jeszcze więcej pomysłów na desery, które latem, na świeżym powietrzu, zawsze smakują wyjątkowo. Chcecie zmniejszyć ilość spożywanego cukru? Dobry pomysł. O przedstawienie innych opcji poprosiliśmy Dominikę Muchalską – prowadzi ona cukiernię, w której nie używa…. cukru.

>> Zaprenumeruj Biokuriera: dla siebie | dla Twojego ekosklepu

Tematy numeru 3/2017 Biokuriera

MISZ MASZ
Czarna porzeczka / Czarna jagoda
Co zamiast cukru?

WIESZ WIĘCEJ
Sok, nektar, napój. To nie to samo!

SPRÓBUJ
Gojnik – zioło z greckich gór
5 FAKTÓW O..
Pięć faktów o daktylach

Aleskander Baron - fot. Małgorzata Opała, Kiszonki i fermentacje wyd.Pascal
Aleskander Baron – fot. Małgorzata Opała, Kiszonki i fermentacje wyd.Pascal

ROZMOWA BIOKURIERA
Męskie gotowanie – wywiad z Aleksandrem Baronem
Z PORADNIKA MAMY ALERGIKA
W kuchennej szafce (nie tylko) alergika: sorgo, teff
DBAJ O ZDROWIE
Cenne antyoksydanty

GARŚĆ PRZEPISÓW
Jedzenie w terenie
Sposoby na letni deser
JAK POWSTAJE BIO
Tam, gdzie powstają oberlandzkie kozie ekosery
SMAKIEM PO MAPIE
Ziołowy zakątek

AKTYWNE SMAKI
Wielki test batonów sportowych
CZYTAJ W KUCHNI
W 5 książek dookoła świata
KOSMETYKA NATURALNA
Antyperspiranty w wersji eko
Pięć sposobów na nalewki w kosmetyce
naturalnej
KĄCIK ZIOŁOWY
Dzika róża
NEWSROOM
Nowości i aktualności ze świata BIO
Nowe produkty na rynku

This slideshow requires JavaScript.

>> Zaprenumeruj Biokuriera: dla siebie | dla Twojego ekosklepu