Jesienny numer Biokuriera już dostępny. O czym przeczytacie?

drukowany Biokurier

Jesienny numer Biokuriera, pełen ciekawych treści i inspirujących przepisów, jest już gotowy. Możecie znaleźć go w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością lub zamówić w prenumeracie indywidualnej. A o czym tym razem przeczytacie?

Jesienny numer Biokuriera otwiera artykuł o pasztetach – ich tradycji, sposobach przygotowania oraz walorach prozdrowotnych. Piszemy też, na co zwracać uwagę, kupując gotowy produkt. Wspominamy również o pasztetach roślinnych, które w ostatnim czasie stały się bardzo popularne, o czym mówi nasza ekspertka, Edyta Stępczyńska, autorka książki “Wegańska Kuchnia Polska”.

U progu jesieni opisujemy też zalety mrożonek, których znaczenie w pandemii znacząco wzrosło. To też produkty, które doskonale wpisują się we współczesne czasy. Ale czy jest na nie miejsce w zdrowej diecie? Jakie produkty można mrozić? Jak robić to poprawnie? Wiedzą na ten temat podzieli się z nami: Agnieszka Szemczak (dietetyk), Elżbieta Przygocka (gastronom i specjalista ds. dietetyki, autorka książki „Ułóż sobie zdrowie”) oraz Sylwester Strużyna (BioPlanet).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Innym sposobem na zachowanie świeżości jedzenia jest jego konserwowanie. W ten sposób zachowujemy sezonowe smaki na dłużej, zapobiegamy marnowaniu żywności, oszczędzamy, ale też zyskujemy mnóstwo satysfakcji i przyjemności, o czym w rozmowie z Karolem Przybylakiem przekonuje Krzysztof Leśniewski, autor książki „Wyrób konserw w słoikach i puszkach”.

Makarony, kasza i dieta mamy karmiącej

Polecamy Waszej uwadze również artykuł dotyczący makaronu, którego historia jest niezwykle ciekawa. Poznacie kilka ciekawostek na jego temat oraz najpopularniejsze rodzaje. W temacie zalet prozdrowotnych i wartości odżywczych makaronu głos zabiorą dietetyczki: Joanna Bałys-Wawro oraz Barbara Dąbrowska-Górska.

Poznacie też najświeższe informacje z Farmy Świętokrzyskiej, które przekazała nam Kinga
Myśliwska.

O polskich winach i dynamicznym rozwoju winiarstwa w Polsce przeczytacie w materiale Marii Sikorskiej, redaktorki naszego czasopisma i autorki telewizyjnego programu „Z klimatem i z pasją”.

Sporo miejsca poświęciliśmy kaszy gryczanej, o zaletach której piszą Joanna i Michał Litwińscy. Z artykułu dowiecie się, dlaczego gryka nazywana jest pseudozbożem, skąd rosnące zainteresowanie tym produktem oraz jaka jest różnica między kaszą jasną a ciemną. Nie zabraknie też przepisów z kaszą w roli głównej. Szczególnie polecamy wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjach oraz kasze gryczaną z warzywami. 

W rubryce “Dbaj o zdrowie” znajdziecie materiał przygotowany przez mgr inż. Paulę Nagel dotyczący zaleceń żywieniowych w insulinooporności. To temat niezwykle aktualny i potrzebny, bo coraz więcej osób zmaga się z tym problemem.

Poznacie też Cecylię Ciechańską, która na ogrodnictwie zna się jak mało kto. Jest wrażliwa na piękno przyrody i chętnie dzieli się swoją wiedzą. Jej książka „Ogród dla każdego” spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem. I trudno się temu dziwić, bo to świetna propozycja dla osób, które stawiają swoje pierwsze kroki w samodzielnej uprawie kwiatów, warzyw i ziół.

Polecamy też rozmowę z Magdaleną Czyryndą-Koledą i Moniką Stromkie-Złomaniec, dietetyczkami, autorkami książki „Karmię piersią, jem zdrowo”, która ukazała się w serwisie mamywsieci.pl. Rozmawiamy o początkach mlecznej drogi oraz mitach związanych z tym tematem, zwłaszcza dotyczących diety młodej mamy.

Poznacie też kilka ciekawych faktów dotyczących włoszczyzny oraz przepisy na malinowe kosmetyki. Nie zabraknie też informacji z branży.

Najnowszego numeru Biokuriera szukajcie w sklepach z ekologiczną żywnością lub zaprenumerujcie do domu.

Brak postów do wyświetlenia