Jesienny Biokurier. Odczarowujemy ziemniaka

Ziemniak jest warzywem traktowanym często z pewną pogardą, dystansem. Całkowicie niesłusznie. W najnowszym Biokurierze chcemy go dla Was odczarować. Przedstawiamy 5 faktów, które przywrócą mu w Waszych oczach należny szacunek 😉 Piszemy także o dyni, soi, turystyce kulinarnej oraz naturalnych mydłach. O Biokurier pytajcie w ulubionych ekosklepach.

Z pewnością zwrócicie uwagę na nieco odświeżoną szatę graficzną Biokuriera, ale najważniejsza jest i tak treść. Oto tematy jesiennego numeru.

Jesień to czas dyni!

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni. Do celów ozdobnych wykorzystujemy ją często w Halloween. Na świecie znana od dawna, w Polsce również była chętnie uprawiana. W różnych regionach kraju znana jest pod inną nazwą. Poznaniacy nazywają dynię korbolem, mieszkańcy Kujaw i Śląska –banią. Co warto o niej wiedzieć?

Tofu, tempeh czy miso? Soja i jej zastosowanie w kuchni

Soja znana była już tysiąc lat temu w północno-wschodnich Chinach. Stanowiła jedną z głównych roślin uprawnych tego kraju. W świecie Zachodu zyskała popularność dopiero 100 lat temu.

Winnica Wieliczka nie tylko winem stoi…

Ich biodynamiczna winnica znajduje się w Pawlikowicach, tuż obok Wieliczki. 70 lat temu w tym miejscu dziadek Agnieszki Rousseau  zakładał sad. Ona, zanim powróciła w rodzinne strony, przemierzyła niemal cały świat, najpierw szkoląc się w zakresie produkcji wina, potem biorąc udział w jego wytwarzaniu oraz doradzając innym. Z Piotrem Jaskółą połączyła ją pasja do wina, cydru i ekologii. On zanim zajął się Winnicą Wieliczka, zasłynął m.in. pomysłem założenia winnicy w Centrum Aglomeracji Śląskiej. Degustację pierwszych win z Wieliczki przeprowadzili…w kopalni soli! Rozmawiamy z nimi o tym, jak działa winnica ekologiczna. Zadajemy też odwieczne pytanie: wino czy cydr?

O sztuce tworzenia nalewek ogrodowych inspiracjach i rodzinnej pasji

Codzienną pracę w aptece łączy z pasją do domowego wytwarzania nalewek. Inspiracją do ich tworzenia jest ogródek, a pasją do poszukiwania smaków i aromatów zaraził się od taty. Rozmawiamy z Markiem Ellnainem, autorem wydanej niedawno przez Wydawnictwo Gaj książki „Nalewki z piwniczki farmaceuty”.

7 sposobów na przeziębienia!

Przeziębienie dopada każdego, i to nawet kilka razy w roku. Chcąc jak najszybciej się z nim uporać, w pierwszej kolejności sięgamy po leki dostępne bez recepty, zapominając o naturalnych sposobach. Może warto jednak leczenie zacząć właśnie od nich? Oto 7 naturalnych metod na szybką walkę z uporczywym kaszlem i katarem.

5 faktów o Ziemniakach

Króluje na polskich stołach, w Polsce uprawia się go masowo. Pisał o nim Mickiewicz, docenił Jan III Sobieski. Ziemniak to jeden czterech gatunków roślin uprawnych, obok pszenicy, ryżu i kukurydzy, które decydują o wyżywieniu ludności świata, a mimo to spycha się go na margines cennych warzyw. Czy słusznie?

Przepisy z wykorzystaniem ziemniaków

  • Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z sosem paprykowym z nerkowców
  • Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca
  • Galette z ziemniakami, porem i boczkiem
  • Batata harra – pikantna sałatka ziemniaczana po libańsku

Na mody i trendy reagujemy ostrożnie – rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem Primaviki

Jak wyglądało wegetariańskie menu w latach siedemdziesiątych? Co zrobić, gdy nazwa firmy jest już zastrzeżona w Urzędzie Patentowym przez kogoś innego? Czy produkcja żywności ekologicznej to tylko podmiana składników na te certyfikowane? Jakie to uczucie, gdy biznes przez 7 lat nie przynosi zysków? Rozmawiamy z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem Primaviki.

Menu dla wzmocnienia mózgu, kości, mięśni i odporności dziecka

Aby dziecko miało dobre samopoczucie, dobrą koncentrację, było efektywne w szkole czy na zajęciach  pozalekcyjnych, jego organizm potrzebuje odpowiednich substancji odżywczych. Należą do nich: węglowodany, tłuszcze, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, aminokwasy, które budują białka, oraz witaminy i składniki mineralne

Szumi w gaju brzezina…

Brzoza to chyba najbardziej popularne drzewo naszych lasów, zarośli śródpolnych i parków. Jest rośliną wyjątkową, dawniej wręcz uznawaną za magiczną.

Żywe Muzeum Piernika zaraża pasją

Aż do początku XVIII w. przepis na piernikowe ciasto stanowił wiedzę tajemną… Dziś na szczęście już tak nie jest, a wytwarzania kojarzonych z Toruniem smakołyków można nauczyć się odwiedzając Żywe Muzeum Piernika.  Tylko w 2017 roku na ten pomysł wpadło prawie 150 tys. osób, najlepiej więc taką wyprawę zaplanować wcześniej. Dlaczego warto?

Wieś zamiast hotelu. Czego pragną… turyści?

Dla wielu Polaków wypoczynek na „zabitej dechami” wsi staje się atrakcyjniejszą formą wypoczynku niż urlop na rajskich plażach. Wiejskie siedliska coraz częściej zastępują pięciogwiazdkowe  hotele. Im prostsze, tym lepiej. Muszą jednak oferować emocje. Na tereny wiejskie przybywają bowiem nowe segmenty turystów – hipsterzy, łowcy przygód, cyfrowi zwiedzający czy fit loversi, czyli miłośnicy zdrowego odżywiania. A im spanie na sianie z pianiem koguta w tle już nie wystarczy.

Szara kostka dobra na wszystko!

Temat czystości i higieny osobistej dotyczy nas wszystkich, czy tego chcemy czy nie. I choćby dlatego warto poszerzyć swoją wiedzę o produktach, których używamy na co dzień pod prysznicem i nie tylko.

Zaprenumeruj Biokuriera