Biokurier 5/2018 – zimowy numer dostępny

Już mamy zimowy numer Biokuriera. Wegańaskie przepisy na wigilię, Święta z Alergikiem, zalety kawy i kapusty kiszonej – to tylko niektóre z tematów. Szukajcie w ekosklepach lub zamwiajcie na wydawnictwogaj.pl

Biokurier w nakładzie 34 000 dostępny jest w sklepach z żywnością ekologiczną w całej Polsce. Można zamawiać go również w prenumeracie indywidualnej. O czym przeczytacie w najnowszym numerze?

Kawa? Na zdrowie!

Większość z nas parzy ją zaraz po przebudzeniu. Jej aromat jest bardzo intensywny, a smak dobry na wszystko. Kawa, to napój, o którym powiedziano i napisano wiele. Naukowcy do dziś nie są zgodni co do tego, jaki ma wpływ na zdrowie człowieka. Pewne jest jednak, że nie można jej pić za dużo, choć z drugiej strony umiarkowane spożycie jest jak najbardziej wskazane. Dlaczego?

Kapusta kiszona. Dobra nie tylko od święta

Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez potraw przygotowanych z udziałem kiszonej kapusty. Jest potrzebna do nadzienia pierogów czy uszek. Stanowi główny składnik kapusty z grochem. Smaczna, pożywna, a przy tym bardzo zdrowa. Co warto o niej wiedzieć i dlaczego powinna gościć w naszym jadłospisie nie tylko w Boże Narodzenie?

Jarmuż. Zimowy dostawca zdrowia

Czy ktoś z Was nie słyszał jeszcze o jarmużu? Można powiedzieć, że w krótkim czasie to warzywo zrobiło oszałamiającą karierę i stało się jednym z najpopularniejszych superfoods XXI wieku. Warto jednak przyjrzeć mu się dokładniej, wskazując nie tylko zalety, ale i skutki uboczne jego spożywania. Jarmuż, podobnie jak wszystkie warzywa, daje korzyści dla naszego zdrowia jedynie wtedy, gdy zachowujemy umiar w jego spożyciu.

5 faktów o kaszy gryczanej

Gryka zwyczajna to niezwykle cenna roślina pochodząca z Azji. Zaliczana jest do grupy tzw. zbóż rzekomych, czyli takich, które wytwarzają nasiona podobne do ziaren zbóż, ale nie są jak one trawami. W Europie gryka znana była już w neolicie, jednak dopiero w XIII wieku jej uprawa rozprzestrzeniła się na zachód Starego Kontynentu. Nazywano ją różnie, np. „ziarno arabskie”, „ziarno pogańskie”. W Polsce często funkcjonowało zaś określenie „tatarka”, gdyż jej pojawienie się na naszych ziemiach ma związek z najazdem Tatarów.

5 sposobów na zwiększenie odporności. Dla dzieci i dorosłych

Rodzice nieustannie zadają sobie pytanie, jak dbać o odporność dziecka. Choć podpowiedzi w tym zakresie jest całe mnóstwo, trudno o jedną receptę na zdrowie. System immunologiczny to niezwykle złożony mechanizm, powiązany z układem nerwowym i hormonalnym. Posiada zdolność uczenia się i zapamiętywania, jak również odróżniania struktur własnych i obcych.

ŚWIĘTA Z ALERGIKIEM

• Bigos wegański z soczewicą
• Kruche ciasto z makiem i żurawiną

Czy w wegańskim cateringu jest miejsce na kotlet?

Gotuje z pasją i zaangażowaniem. Jest weganką, ale daleko jej do ortodoksji. Nikogo nie namawia do zmiany nawyków żywieniowych, ale pokazuje, że dania bezmięsne wcale nie muszą być nudne i pozbawione smaku. Z Edytą Stępczyńską rozmawiamy o jej pierwszej książce pt. ”Wegańska Kuchnia Polska”, cateringu wegańskim i o tym, czy jest w nim miejsce na kotlet.

Wigilia. tradycyjnie, ale inaczej

• Świąteczne pierogi z nadzieniem z ziemniaków i bryndzy
• Pierogi z kapustą i grzybami
• Wegańskie „śledzie” w śmietanie
• Tofu a’la ryba w galarecie
Bezglutenowe i wegańskie pierniki „katarzynki” w czekoladzie”

Kozi Zakątek, czyli Akademia Zdrowia, Szczęścia i Pomyślności

Kozi Zakątek to miejsce, w którym skosztujecie całej gamy serów, twarożków i jogurtów. Za ich wytwarzanie odpowiada Jadwiga Jaskólska, a za sprzedaż jej mąż Zbigniew, którego radosny głos jest rozpoznawalny na toruńskich czy bydgoskich ekojarmarkach. Przez długi czas mało kto wiedział, że za tym uśmiechem ukrywa się historia ciężkich zmagań z chorobą afektywną dwubiegunową. Chorobą, do której mało kto się przyznaje i o której mało kto chce mówić. Pan Zbigniew burzy ten mur. Chce pomagać innym.

Zielona opieka w gospodarstwie

Poczucie bycia potrzebnym, radosne chwile, kontakt z naturą i zwierzętami, a przede wszystkim uśmiech i dobre słowo drugiego człowieka. Właśnie tyle i aż tyle, to dla wielu seniorów recepta na zmianę ich świata – ludzi starszych, z problemami zdrowotnymi i nierzadko po prostu samotnych. Na potrzeby seniorów otworzyły się kujawsko-pomorskie gospodarstwa, zapewniając im „zieloną opiekę”. W Polsce wdrażana jest idea gospodarstw opiekuńczych.

Test konsumencki naturalnych żeli energetycznych dla osób aktywnych i sportowców

Test konsumencki naturalnych żeli energetycznych, to drugie już przeprowadzone przez nas badanie wysokojakościowej żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla osób aktywnych i sportowców, jakie prezentujemy na naszych łamach. Po ubiegłorocznym teście batonów sportowych, tym razem kolej przyszła na żele – suplementy mające na celu szybkie i efektywne uzupełnianie energii wydatkowanej podczas uprawiania sportów wytrzymałościowych.

Po wycieczce kolejką zębatą trzeba coś zjeść… Walia kulinarnie

Przy okazji pobytu w Walii warto odwiedzić jej północną część, gdzie znajduje się najwyższy szczyt tego terenu i z perspektywy ichniejszej „Śnieżki” (czyli Snowdon) podziwiać ten zakątek Wielkiej Brytanii. Szczyt można zdobyć w sposób tradycyjny, korzystając z jednego z sześciu szlaków górskich, albo też wjechać nań przy pomocy kolei zębatej.

Zafunduj Twoim oczom SPA!

W erze ekranów ciężko nie korzystać z udogodnień, jakie oferuje nam technologia. Wielogodzinna praca przy komputerze, smartfony i tablety, na których możemy sprawdzić maila, poszukać przepisu na obiad lub informacji, o której godzinie odjeżdża autobus. W domu odpoczywamy na kanapie oglądając film, serial albo program rozrywkowy. O tym, co się dzieje na świecie również najszybciej dowiemy się z Internetu. Technologia jest w pewnym sensie zbawieniem, ponieważ szybko można uzyskać informację na interesujący nas temat, ale… jej nadużywanie może zaszkodzić oczom. Jak więc o nie skutecznie zadbać?

Bezmleczna mleczarnia. Z wizytą w zakładzie produkcyjnym Natumi

Zakład produkcyjny Natumi na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od mleczarni, tymczasem nikt nigdy nie dostarczył tutaj mleka. Od 2000 roku w Troisdorfie powstają napoje (tzw. mleczka) roślinne, które szybko podbiły serca konsumentów.