Aktualności
Rusza akcja #NieMarnujemy
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
czwartek, 20, kwiecień 2017 00:02 Autor: agnieszka


Greenpeace Polska rozpoczyna akcję #NieMarnujemy. W ten sposób chce nakłonić polityków, by zajęli się pracami nad ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywości. Dzięki niej jedzenie zamiast na śmietnik, mogłoby trafiać do ludzi potrzebujących.

W ubiegłym roku w trakcie spotkania w Caritas Archidiecezji Krakowskiej premier Beata Szydło zapowiedziała przygotowanie ustawy, która pozwoliłaby na przekazywanie niesprzedanej żywności z dużych sieci handlowych potrzebującym. O tym, jak potrzebne są zmiany systemowe, najlepiej powiedzą liczby. 

W Polsce aż 2,5 milion osób żyje w skrajnym ubóstwie. Z kolei na śmietnik każdego roku wyrzuca się w naszym kraju ok. 9 milionów ton jedzenia, z czego 2 miliony dotyczy indywidualnych konsumentów.

– Stawia to nasz kraj na niechlubnym 5. miejscu w całej Unii Europejskiej. Rok temu premier Szydło złożyła deklarację rozwiązania tego problemu. Dała nadzieję potrzebującym oraz organizacjom zajmującym się pomocą ubogim, jednak na razie skończyło się na obietnicy. Dlatego apelujemy o jak najszybsze wprowadzenie w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności – powiedział Robert Cyglicki, dyrektor Greenpeace Polska.

Zmiany w prawie w tym zakresie wprowadzone zostały we Włoszech, Francji, Czechach i Belgii.

Problem marnowania żywności 

Marnowanie żywności uznaje się za problem społeczny, widoczny zwłaszcza w dużych miastach. Jedzenie do kosza na śmieci wyrzucają najczęściej ludzie młodzi, wykształceni, niezależni finansowo. Osoby starsze zdecydowanie rzadziej (albo wcale) świadomie marnują jedzenie. To wynika z tradycji i kultury.

Na problem marnowania żywności należy patrzeć w sposób całościowy. Gdy wyrzucamy jedzenie do kosza, marnujemy energię, jaka potrzebna była do wyprodukowania danego produktu spożywczego. Nie oszczędzamy też wody, jaka została wykorzystana do wytworzenia i dystrybucji jedzenia. W Polsce marnuje się rocznie 1,72 mld m3 wody – tyle samo, gdyby każdy z nas wylewał każdego dnia sto 1,5 litrowych butelek napojów.

Wyrzucając jedzenie przyspieszamy też zmiany klimatyczne. Blisko 1/5 gazów cieplarnianych ma związek z produkcją, przetwarzaniem, transportem i przechowywaniem żywności.

Jak nie marnować jedzenia?

By ograniczyć zjawisko marnowania żywności, należy zacząć od własnej kuchni. Podstawą są przemyślane i dobrze zaplanowane zakupy. Do sklepu najlepiej chodzić z kartką i wkładać do koszyka tylko te produkty, które znajdują się na naszej liście.

Należy też dbać o odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych, dzięki czemu nie będą się one psuć. 

Dobrym pomysłem jest również szukanie inspiracji na kulinarnych blogach, serwisach oraz w książkach kucharskich.

Oprac. Agnieszka Gotówka



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.