Aktualności
Ajwar w 11 krokach [przepis]
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
wtorek, 18, kwiecień 2017 11:58 Autor: agnieszka


Na Bałkanach istnieje pogląd, że ilość przepisów na tradycyjny ajwar równa się ilości gospodyń, które tę smaczną pastę kanapkową przygotowują. Nic dziwnego, bo ajwar można przygotować samodzielnie w domu. Prezentujemy przepis na ten bałkański przysmak. 11 prostych kroków i gotowe!

Ajwar to pasta kanapkowa wywodząca się z kuchni serbskiej. Jej podstawowym składnikiem jest smażona słodka papryka i bakłażan, a całość wzbogaca się smakiem pomidorów, czosnku, octu winnego i przypraw. 

Nie warto ograniczać zastosowania ajwaru do kanapek. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronów. Z powodzeniem można podać go również jako sos do dań z grilla

Ajwar można przygotować samodzielnie w domu. Prezentujemy przepis na ten bałkański przysmak w 11 prostych krokach. 

Składniki

6 czerwonych papryk
2 bakłażany
6 ząbków czosnku
sól, pieprz, wędzona ostra papryka
1 łyżeczka octu jabłkowego
3 łyżeczki oliwy oliwek
1 cebula

Sposób przygotowania

1. Bakłażany i paprykę należy umyć i wytrzeć ręcznikiem.
2. Następnie paprykę należy przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Na blaszce ułożyć również bakłażany.
4. Warzywa upiec w temp. 190°C aż zaczną się rumienić (ok. 20-25 minut).
5. Uwaga: bakłażan potrzebuje mniej czasu na upieczenie, trzeba go obserwować, by się nie spalił.
6. Paprykę należy wyjąć z piekarnika i przykryć. Dzięki temu zaparzy się i łatwiej odejdzie od skórki.
7. Bakłażany należy obrać ze skórki, tak samo postępować z przestudzoną papryką.
8. W garnku z szerokim dnem wlać oliwę i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
9. Podsmażyć, a następnie dodać przegotowane warzywa, ocet oraz przyprawy i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
10. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć gaz i gotować ok. 20-30 minut do uzyskania pożądanej konsystencji.
11. Gorące przełożyć do przygotowanych słoików i pasteryzować 15 minut.

Autor: Katarzyna Kosmala



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.