Aktualności
Naturalne barwienie jajek. Jak uzyskać kolory?
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
czwartek, 13, kwiecień 2017 00:24 Autor: agnieszka


Gdy masz już najlepszej jakości bio jajka, dobrze by zastosowane barwniki do „pokolorowania” pisanek również były naturalne. Co zatem najlepiej do tego celu wykorzystać?

By kolor wydmuszek był wyraźny, najlepiej do farbowania wykorzystywać te z białą skorupką i długo gotować (im dłużej tym kolor wyraźniejszy). Wywar powinien być bardzo intensywny, wtedy jajka będą barwić się zdecydowanie lepiej. Długość gotowania sprawi, że kolory jajek będą bardziej lub mniej intensywne. Gdy uzyskasz pożądany kolor, pamiętaj by na koniec natłuścić jajka odrobiną tłuszczu: słoniną, masłem lub olejem - nabiorą świątecznego blasku. Możesz również pokryć je warstwą wosku, wtedy bezpiecznie poleżą do kolejnych świąt. 

Jakie naturalne składniki wykorzystać do barwienia? Oto kilka sprawdzonych podpowiedzi.

Łupiny cebuli, hibiskus

Nadają jajkom barwę jasnego lub ciemnego złota. Gdy chcesz by kolor jajek był bardziej czerwony, możesz dodać suszone kwiaty hibiskusa. Wywar możesz zakwasić łyżeczką octu spirytusowego lub 2 łyżkami soku z cytryny.

Kurkuma, curry, szafran

Barwią jajka na kolor żółty. Na 1 litr wody wsyp 2-3 łyżeczki kurkumy, dodaj 2 łyżki soli i octu spirytusowego. Do przygotowanego wywaru włóż uprzednio ugotowane jajka i pozostaw na minimum 2h. Od długości leżakowania zależy kolor jajek. Do barwienia na żółty kolor możesz wykorzystać także przyprawy: curry i szafran.

Kwiaty czarnej malwy, jagody, czarny bez

Te trzy składniki użyte osobno lub łącznie farbują jajka na jasny lub ciemny fiolet. Jajka gotuj od razu w barwniku, do momentu uzyskania odpowiedniego koloru. Możesz dodać trochę octu spirytusowego, by skorupki nie popękały.

Czerwona kapusta

W zależności od długości leżakowania nadaje jajkom kolor niebieski lub fioletowy. Małą główkę kapusty pokrój, zalej wodą by była całkowicie przykryta i gotuj około 30-40 minut. Następnie wywar przecedź i ponownie zagotuj z 2 łyżkami soli i octu spirytusowego. Gdy lekko przestygnie włóż do niego ugotowane jajka i pozostaw na kilka godzin lub całą noc. Barwa będzie zależała od długości leżakowania jajek w wywarze.

Buraki

Jajka ugotowane w buraczkach dadzą kolor różowoczerwony. By przygotować wywar, pokrój na plastry 2 średnie buraczki (mogą być w łupinie), zalej litrem wody, zagotuj i dodaj po 3 łyżki soli i octu spirytusowego. Do takiej mieszanki włóż jajka i gotuj do momentu uzyskania pożądanego koloru. Do barwienia możesz wykorzystać także same łupiny od buraczków, ale musi być ich dosyć dużo, by wywar był intensywny.

Młode zboże, trawa, szpinak, barwinek

Wykorzystując te dary natury zafarbujesz jajka na zielony kolor. Wcześniej z roślin ugotuj intensywny wywar (możesz wykorzystać jedną lub kilka) i dopiero do niego włóż jajka. Dla wzmocnienia intensywności koloru możesz dodać 2 łyżki octu spirytusowego lub soku z cytryny.

Herbata, kawa, kora dębu

Nadają jajkom kolor brązowy. Dowolną czarną herbatę (nie ekspresową), korę dębu lub „fusiastą” kawę gotuj przez 10-15 minut. Następnie włóż do powstałego wywaru jajka i gotuj minimum 10 minut. Kolor zależeć będzie od długości gotowania jajek.

Szyszki olchy

Malutkie, czarne szyszki olchy barwią jajka na kolor szary lub czarny. Z szyszek ugotuj intensywny wywar, dodaj jajka i gotuj kilkanaście minut, aż do momentu uzyskania pożądanego koloru.

Autor: Magdalena Przybylak-Zdanowicz



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.