Aktualności
Zupa jarmużowa z ziemniakami i chorizo Jamie Oliver'a [przepis]
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
wtorek, 11, kwiecień 2017 07:35 Autor: agnieszka


Najbardziej lubię dzielić się swoimi autorskimi przepisami, ale dla jarmużu zrobiłam wyjątek i ugotowałam zupę według przepisu Jamie Oliver’a. Moje ulubione zupy to kremy (z pieczonej marchwi, ziemniaków czy brokułów). Są rozgrzewające i sycące, do tego dietetycznie wskazane. 

Jarmuż, choć wyjątkowo zdrowy, nie przez wszystkich jest lubiany, a do tego wiele osób ma problem z właściwym przyrządzeniem tej zieleniny. Żeby zachował swoje prozdrowotne właściwości, nie może być długo gotowany (maksymalnie 3-4 minuty, do tego najlepiej na parze).

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: około 30 minut

Składniki (na 4 porcje):

200g świeżego jarmużu, same listki, bez grubych łodyg, grubo posiekane
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
około 500g ziemniaków, ze skórką, umytych, pokrojonych w kostkę
1 puszka ciecierzycy, odsączonej
2 listki laurowe
rozmaryn, tymianek, suszone albo świeże
sól, pieprz, pieprz cayenne
1 litr bulionu warzywnego
1 kiełbaska chorizo, pokrojona w plasterki
oliwa

Sposób przygotowania

Włóż cebulę i czosnek do garnka z 1 łyżką oliwy, wlej odrobinę wody i duś mieszając przez 10 minut. Pod koniec wsyp 1 łyżeczkę rozmarynu i jedną łyżkę tymianku, poduś jeszcze kilka minut. Dodaj ziemniaki i ciecierzycę, zalej bulionem i włóż listki laurowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Przygotowane liście jarmużu wrzuć do zupy, gotuj przez 3-4 minuty. W międzyczasie podsmaż leciutko chorizo, włóż razem z wysmażonym pikantnym tłuszczem, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem czarnym i cayenne.

Autorka: Maja Skorupska (majaskorupska.blogspot.com)

Przepis pochodzi z numeru 2/2017 Biokuriera

 



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.