Aktualności
Cukier nie krzepi - 5 alternatyw dla cukru
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
piątek, 07, kwiecień 2017 10:10 Autor: agnieszka


O szkodliwości cukru wiedzą już chyba wszyscy nasi Czytelnicy. Mimo tego, że mamy świadomość, iż to tylko puste kalorie, a cukier tuczy, psują się od niego zęby i jest przyczynkiem wielu cywilizacyjnych chorób, poszukujemy słodkich smaków.

Dobrze, jeżeli są to owoce lub - na drodze wyjątku - słodycze wyrabiane przez nas w domowej kuchni (ciasta, zdrowe batony, koktajle, soki czy lemoniady). Gorzej, jeżeli kupujemy przemysłowe wysoko przetworzone cukierki, czekolady czy deserki.

Jeżeli już kupujemy smakołyki, warto przeczytać ich skład i zdecydować się na takie, które zawierają zdrowe dodatki. O ksylitolu i stewii dziś nie napiszemy, bo pewnie sporo o nich wiecie. Powiemy za to kilka słów o 5 innych słodkich rarytasach (niektóre są mniej znane...)

1. Erytrytol

Naturalnie występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach, w niektórych porostach, wodorostach i w czerwonym winie. Ten, który kupujemy w sklepach ze zdrową żywnością, jest otrzymywany zwykle na drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży. Posiada zerową wartość energetyczną - tak, tak, to nie żart! Erytrytol ma zero kalorii. Nasz organizm go nie metabolizuje, ale w całości wydala z moczem. Ze względu na zerowy indeks glikemiczny i niski indeks insulinowy może być spożywany przez chorych na cukrzycę.

2. Syrop z agawy

Jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku z niektórych gatunków agawy. Smakuje wybornie, niczym lekki miodek. Jest kilkakrotnie słodszy od tradycyjnego cukru, przy jednocześnie znacznie niższym indeksie glikemicznym. W wielu przepisach jest stosowany zamiast cukru lub miodu, lubiany przez gwiazdy kulinariów, np. Julitę Bator. Posiada piękny kolor o różnych stopniach złocistości. Jest płynny i dlatego łatwo się go aplikuje.

3. Syrop klonowy

Wytwarzany jest z soku klonowego. Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów i można przechowywać go przez 18 miesięcy. Najwięcej syropu klonowego produkuje się w Kanadzie, stąd słusznie kojarzy nam się on z tymi rejonami świata. Zawiera cynk, wapń, magnez, sole fosforu i manganu oraz witaminy, głównie z grupy B, H, PP, liczne związki fenolowe i znaczną ilość kwasu abscyzynowego (ABA). Stymuluje wydzielanie insuliny poprzez komórki trzustki oraz uwrażliwia komórki tłuszczowe na jej obecność. Jest więc pożądany w chorobach trzustki i w diecie pacjentów z cukrzycą.

4. Nierafinowany cukier kokosowy

To stosunkowo nowy sposób na słodki smak i urozmaicenie wielu potraw. Brązowy i lekko korzenny w smaku, lubi sie sklejać podczas przechowywania. Produkowany jest z palmy kokosowej. Znajdujemy w nim magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6. Cukier kokosowy nie jest rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników i posiada wysoką zawartość składników mineralnych.

5. Lukrecja

To zioło o wyjątkowo słodkim smaku. My lubimy pić z jej dodatkiem herbatę, doskonale zastępuje drogą stewię. Lukrecja ma posmak anyżu, dlatego jej aromaty można znaleźć w wielu alkoholach. Zioło to ma działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące. Podnosi również ciśnienie krwi.

Autor: Małgorzata Szcześniak



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.