Aktualności
Żywność ekologiczna może wpisać się w rozwój turystyki kulinarnej
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
poniedziałek, 10, kwiecień 2017 08:05 Autor: admin_bio


W ostatnich latach obserwujemy dynamiczny rozwój turystyki kulinarnej. Żywność ekologiczna może świetnie wpisać się w ten trend – stwierdziła Sylwia Żakowska – Biemans podczas konferencji „Kulinaria – wizytówką regionów turystycznych”, która odbyła się 4 kwietnia 2017 roku na terenie Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie.

- Najwięcej ofert z zakresu turystyki kulinarnej przedstawianych jest w krajach bogatych i tam akcentuje się mocno udział żywności ekologicznej w takiej ofercie – zwracała uwagę dr Sylwia Żakowska – Biemans. Jej zdaniem jest możliwa synergia pomiędzy żywnością tradycyjną (stosunkowo dobrze rozpoznawalną i bardzo popularną) a żywnością ekologiczną (jej rozpoznawalność również rośnie, ma ponadto bardzo pozytywny wizerunek). 

Mariaż ten świetnie sprawdziłby się właśnie w ofertach z zakresu turystyki kulinarnej - Warto byłoby podkreślać, że mamy produkty tradycyjne ale wykorzystujemy surowce EKO.
Grupy konsumenckie zainteresowane żywnością ekologiczną i tradycyjną są do siebie podobne. EKO jest ważne dla konsumentów produktów tradycyjnych a tradycja dla konsumentów żywności ekologicznej – mówiła badaczka.

Konferencja „Kulinaria – wizytówką regionów turystycznych” odbyła się 4 kwietnia 2017 roku na terenie Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie. Złożyło się na nią kilkanaście prelekcji przedstawionych przez naukowców, praktyków oraz przedstawicieli instytucji otoczenia biznesu. Wielu ekspertów zwracało uwagę na potrzebę szczegółowych badań przedstawiających wpływ rozwoju turystyki kulinarnej na lokalne gospodarki.

notował: Karol Przybylak



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.