Aktualności
GUACAMOLE – oryginalny przepis meksykański
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
czwartek, 30, marzec 2017 11:10 Autor: admin_bio


 

Składniki:

5 dużych owoców awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem
sok z 2 dużych limonek
średnia cebula, drobniutko pokrojona
¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej
1 duży pomidor, niezbyt dojrzały, pokrojony w kosteczkę
sól
świeża papryczka jalapeno albo inna, bardzo ostra, drobniutko pokrojona – opcjonalnie

Jak zrobić:

Przekrój awokado na pół, wyjmij łyżką miąższ, włóż go do miski i natychmiast wlej sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.

Rozgnieć widelcem, konsystencja zależy od preferencji, może być mniej lub bardziej gładka- niektórzy używają blendera, żeby uzyskać całkowicie gładką pastę.

Dodaj pokrojone cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszaj.

Teraz dodaj sok z drugiej limonki, dopraw solą, delikatnie wymieszaj.

Jeżeli chcesz, dodaj ostrą papryczkę do smaku.

Podawaj z meksykańskimi daniami, tortillą albo po prostu z chipsami czy z chrupkim pieczywem.

Przeczytaj więcej o guacamole

Opracowanie przepisu: Maja Skorupska

W najnowszym numerze Biokuriera (2/2017) znajdziecie artykuł na temat past, hummusów, ajwarów (razem z przepisami)! 



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.