Aktualności
Guacamole. Do czego dodawać i dlaczego warto?
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
czwartek, 30, marzec 2017 05:33 Autor: agnieszka


Guacamole to meksykański sos, którego podstawowym składnikiem jest awokado. Stanowi idealny dodatek do kanapek i placków tortilla.

Pierwsze wzmianki o guacamole pochodzą już z czasów azteckich. Dzisiaj stanowi podstawę meksykańskiej kuchni. To wyrazista i pełna smaku kompozycja kilku składników, do przygotowania której niewiele trzeba.

W Meksyku guacamole stanowi podstawowy dodatek do wielu potraw:

tacos,

burrito,

quesadilla,

totopos.

W naszym kraju pasta z awokado może być świetną przekąską. Warto podawać ją na grzance lub samodzielnie, jako dodatek do chipsów. Sprawdzi się również w roli dipu serwowanego do grillowanych mięs i ryb.

Awokado - serce guacamole

Podstawą guacamole jest dojrzałe awokado. Oznacza to, że po naciśnięciu skórki, daje się ona łatwo odkształcić. Owoc musi być ponadto idealnie zielony. Znawcy tematu podpowiadają, że najlepszą jego odmianą jest Fuerte lub Hass, gdyż ich miąższ jest delikatny i maślany w smaku.

Przepisów na guacamole jest całe mnóstwo. Wiele zależy od preferencji smakowych, ale również od dostępności składników. My polecamy recepturę przygotowaną specjalnie dla Biokuriera przez Maję Skorupską. Sprawdźcie tradycyjny meksykański przepis na guacamole

 

W Polsce najczęściej do bazy z awokado dodaje się drobno posiekaną czerwoną cebulkę, sok z limonki lub cytryny oraz przyprawy (paprykę chilli, kolendrę, czosnek, kmin rzymski, pieprz). Niektórzy wzbogacają smak guacamole dojrzałymi pomidorami. 

Agnieszka Gotówka



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.