Aktualności
Mąka łubinowa w wersji BIO dostępna
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
czwartek, 28, kwiecień 2016 08:34 Autor: admin_bio


Wytworzona z nasion łubinu wąskolistnego mąka charakteryzuje się dużą zawartością białka i błonnika. Ze swej natury nie zawiera glutenu.

Mąka łubinowa pojawiła się pod marką Bio Avena. Dostępna jest w opakowaniu 500g. Zawiera ok 30% białka, ok 10% tłuszczów i dużo błonnika. Białko łubinu wykazuje właściwości podobne do białka soi, w sposób naturalny nie zawiera glutenu. Jej zaletą jest także niezwykle niski indeks glikemiczny, równy 15.

Mąkę łubinową charakteryzuje lekko słony smak, ma strukturę ziarenek przypominającą mąkę kukurydzianą.

Jak wykorzystać w kuchni?

Będzie przydatna do wyrobu chleba, ciastek, makaronów, chrupek, sosów. Jest składnikiem wędlin. Służy, jako baza do przygotowywania potraw dla wegetarian. Przyrządzając potrawy z mąką łubinową należy pamiętać o dodaniu większej ilości płynów.

Oprócz mąki łubinowej Bio Avena wprowadziła na rynek również mąkę kokosową, ryżową i lnianą. Wszystkie w jakości BIO.

Więcej na temat łubinu: Łubin jadalny? Tak i to z ekogospodarstwa 



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.