Aktualności
I edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia za nami!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
środa, 11, czerwiec 2014 10:59 Autor: admin_bio


Na 1 Ogólnopolskich Targach Dobrego Jedzenia w Zielonej Górze można było degustować i kupować cały przekrój produktów, które człowiek zjada w codziennym życiu. Była nawet strusia wędlina (Farma Ronsch z Brandenburgii) i fantastyczne lody domowe (Miś).


Wśród uznanych już wystawców (Towary Niezwykłe, Eterno, Stewiarnia, Sery Grądzkie, Sery od Pazdrowskich, Malinowa Zagroda, Piekarnia Ratuszowa, Piekarnia Kucz, Dolina Gryki, Bul-Eco, Biooil) były również mniej znane, ale z pewnością o nich usłyszymy np. Gacjana i Ziarenkowo

Targi odbyły się w dniach 7-8 czerwca 2014. W wydarzeniu udział wzięło 41 wystawców z całego kraju. Oprócz firm certyfikowanych było sporo producentów wytwarzających swoje towary metodami tradycyjnymi, bez użycia chemii i dodatków.

Degustacje i pokazy kulinarne czyli Grzegorz Łapanowski i Gieno Mientkiewicz w rolach głównych

Podczas imprezy odwiedzający mieli okazję obejrzeć pokaz kulinarny w wykonaniu Grzegorza Łapanowskiego (na zdjęciu z lewej), wysłuchać gawędy Giena Mientkiewicza (polecamy wywiad z Gienem Mientkiewiczem o serach zagrodowych w najnowszym Biokurierze) o serach zagrodowych a także uczestniczyć w wykładach dietetyk Lidii Aleksandrowicz o kupowaniu produktów spożywczych i odchudzaniu. Stworzona była również strefa dla dzieci, gdzie najmłodsi mogli przez zabawę poznawać prawidłowe postawy żywieniowe. Zainteresowanie publiczności było duże, mimo tropikalnych temperatur na zewnątrz. Choć gdy było kilka stopni mniej, na hali byłby tłok.

Lubuskie Złote Lubczyki przyznane

Na koniec jeszcze o nagrodach. Jury pod przewodnictwem Giena Mientkiewicza przyznała trzy Lubuskie Złote Lubczyki.

Otrzymali je:

Gacjana za chałwę z lnu,
Eterno za Figę z makiem
Ekologia spod strzechy za Ocet z kwiatów czarnego bzu.

Za rok kolejna edycja Targów Dobrego Jedzenia!

Jak podkreślają organizatorzy głównym celem było zapoznanie mieszkańców Zielonej Góry z trendami w tej branży oraz pobudzenie świadomości jak ważne jest zdrowe odżywianie w odniesieniu do cywilizacyjnych chorób XXI wieku. Zapowiadają również, że druga edycja odbędzie się za rok w hali klimatyzowanej.

Jako partner prasowy trzymamy kciuki za powodzenie i dalszy ciąg tej inicjatywy.




Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.