Aktualności
Dlaczego warto sięgnąć po awokado?
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
wtorek, 01, kwiecień 2014 15:47 Autor: admin_bio


Mimo wielu prozdrowotnych właściwości oraz mnóstwa kulinarnych zastosowań awokado nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Czas na zmiany!

Prozdrowotne składniki w awokado


Awokado to doskonałe źródło witaminy B6 , K i C oraz kwasu foliowego (cennego zwłaszcza dla kobiet w ciąży) zawiera także składniki mineralne:  żelazo, wapń, potas. Pojedynczy owoc ma średnio 300 kalorii i ponad 34 g tłuszczu (z czego  30 g  to łatwo przyswajalne tłuszcze jednonienasycone, obniżające poziom złego cholesterolu). Nic dziwnego, że z miąższu można pozyskiwać olej, który dostępny jest w niektórych eko sklepach.


Mimo wysokiej kaloryczności awokado często poleca się w dietach odchudzających. Dlaczego? Zapewnia sytość i umożliwia zmniejszenie konsumpcji węglowodanów, będących głównym sprawcą nadwagi. 
Przeciętnej wielkości awokado dostarcza 25% dziennej zalecanej dziennej dawki potasu, którego niedobór może być przyczyną chorób serca i problemów z ciśnieniem krwi oraz 23% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego wpływającego na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i  pobudzanie procesów krwiotwórczych.

Awokado obfituje także  w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek  człowieka oraz są cenione w profilaktyce licznych chorób, w tym nowotworowych.

Czy wiesz, że

Uprawiane w Europie awokado dostępne jest na naszych stołach w okresie od grudnia do maja, ponieważ podobnie jak cytrusy jest owocem dojrzewającym zimą.

Cenny dodatek do surówek

Prócz  niesamowitego bogactwa zawartych w nich składników odżywczych,  owoce awokado poprawiają zdolność organizmu do wchłaniania substancji odżywczych z innych pokarmów (np. warzyw), zwłaszcza przeciwutleniaczy – likopenu oraz beta-karotenu .  Zalecane jest więc dodawanie awokado do wszelkiego rodzaju surówek. 

Dlaczego Polacy nie sięgają po awokado?

Polacy w zdecydowanej większości nie znają  i nie włączają do swojej diety awokado. Częściowo wynika to z faktu, że wiele osób „sparzyło się” kupując owoce, które zamiast dojrzeć sczerniały wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Awokado niestety jest owocem bardzo wrażliwym i trudnym w transporcie, a owoce spotykane w polskich sklepach pochodzą najczęściej z Meksyku. Awokado dojrzewa dopiero po zerwaniu z drzewa. Składowane w temperaturze powyżej 6stC powinno dojrzeć w ciągu kilku dni i przez następnych kilka (do 15 dni od zerwania) idealnie nadawać się do spożycia. Okres ten można nieco wydłużyć w warunkach chłodniczych, niemniej jednak trwający długo transport z Ameryki może negatywnie wpłynąć na jakość. Alternatywą mogą być owoce importowane z europejskich krajów śródziemnomorskich, np. Hiszpanii czy Włoch.

Osoby, które miały okazję spróbować świeżego ekologicznego awokado uprawianego w Europie np. na Sycylii (w tym wypadku podróż do Polski jest znacznie krótsza),  często zakochują się w jego smaku.  Sycylijczycy twierdzą, że awokado uprawiane na ich żyznej, wulkanicznej ziemi nie ma sobie równych a sycylijski terroir (unikatowy splot warunków klimatycznych i geologicznych), sprawia, że awokado sycylijskie ma wyjątkowy smak.

Hass – szczególnie ceniona odmiana

Szczególnie cenioną odmianą awokado uprawianą zarówno w Europie jak i w Ameryce jest HASS, odmiana o zielono- czarnej skórce, orzechowym posmaku i wysokiej zawartości tłuszczu. Bardzo smaczna jako przekąska na drugie śniadanie, składnik wielu sałatek a także tradycyjnej meksykańskiej pasty guacamole.


tekst i zdjęcia:

Justyna Bober (ecomania.com.pl)



Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.