Aktualności
O wielkanocnych pisankach - naturalne farbowanie jaj
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
środa, 17, marzec 2010 10:27 Autor: admin_bio


Gdy już zakupiliśmy jajka na wielkanocny stół, pomyślmy o tym, aby przygotować z nich pisanki. Tym samym, warto sięgnąć do sprawdzonych przepisów wykorzystywanych przez nasze babcie. Miały one całą paletę naturalnych barwników do farbowania jaj. By rozpocząć eko barwienie pisanek, warto wybrać jajka o jasnych skorupkach.

Łatwiej wtedy zdecydować o intensywności barwy jajek. Można wybrać także jajka piegowate z plamkami - mogą one posłużyć jako dodatkowa, naturalna ozdobę pisanek. Przed rozpoczęciem eko barwienia należy odtłuścić jajka, przemywając bio płynem do naczyń albo wodą z odrobiną octu lub soku z cytryny. Następnie przygotować barwniki.

 

 

Jak otrzymać pożądane kolory pisanek 

 

-  łupiny cebuli - nadają jajkom barwę jasnego lub ciemnego złota

- kwiaty czarnej malwy - jasny lub ciemny fiolet

- buraki lub łupiny buraków - kolor różowoczerwony

- młode zboże lub trawa - kolor zielony

 

Naturalne składniki należy zagotować, najlepiej w starym garnku, w niewielkiej ilości wody, tak aby roztwór był bardzo intensywny. W zależności od koloru jaki chcemy otrzymać można włożyć jajka ugotowane wcześniej na twardo lub gotować je od miękkości przez około 10 minut lub dłużej. Od nas zależy w jakich kolorach i jak intensywne pisanki pragniemy mieć w koszyczku.

Z własnego doświadczenia wiem, że najładniejsze i najciekawsze pod względem barwy wychodzą jajka farbowane w łupinach cebuli. Bardzo słabo barwią się jajka farbowane na zielono w młodym żytku (możliwe, że zbyt mało kłosów użyłam, w tym roku wykonam próbę ponownie). Pofarbowane i ostudzone jajka dobrze jest przetrzeć skórką słoniny lub kawałkiem masła. Dzięki temu nabiorą połysku i będą elegancko błyszczały na stole i w koszyczku. Dodatkowo można wygrawerować na nich wzorki używając igły lub małego gwoździka. W ten sposób każda pisanka zachowa indywidualny charakter.

Naturalnie farbowane skorupki zawsze mają ciekawą fakturę i co roku efekt barwienia jest  niespodzianką. To sprawia, że nigdy nie jest się w stanie przewidzieć jakie będziemy mieli pisanki w danym roku.


 Naturalny stół wielkanocny


Pisanki zachęcają do przystrojenia całego wielkanocnego stołu w naturalny sposób. Warto pamiętać, aby nie zabrakło na nim zielonych gałązek barwinka i bukszpanu (po świętach można go wsadzić w doniczki by wyhodować wiecznie zielone  drzewka na balkon lub wsadzić bezpośrednio do ziemi i mieć dodatkowe krzewy w ogródku). Warto pomyśleć o młodych gałązkach brzózki i forsycji. Bukiety należy przygotować wcześniej, tak aby rośliny puściły liście i kwiaty. Na kwitnących gałązkach można powiesić ozdobione wydmuszki z jajek lub małe drewniane jajeczka.

Na stole może się znaleźć  talerz z posianą wcześniej rzeżuchą lub żytem, na którym można położyć naturalnie farbowane pisanki oraz postawić wiosenne bukiet z ogrodowych sasanek, tulipanów, żonkili, narcyzów  itp.

Naturalnie ozdobiony stół zawsze jest ciekawy i oryginalny. A jego różnorodność i bogactwo zależy przede wszystkim od inwencji dekoratora.

Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2016 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.