Newsletter
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


Aktualności
O zdrowotnych właściwościach serwatki
wtorek, 24, styczeń 2012 09:07

Przez wiele lat pozostałość po wyrobie sera, czyli serwatka była uznana za coś zbędnego, czyli odpad. Od kilku lat zainteresowano się jej wykorzystaniem, bo – jak się okazuje – może być ona cennym surowcem leczniczym.

Nowe badania naukowe dowiodły, że bioaktywne składniki białek serwatkowych mogą mieć zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej oraz w medycynie. Mogą leczyć nadciśnienie, działają antywirusowo i antybakteryjnie w przewodzie pokarmowym, wzmacniają śluzówkę żołądka, są pomocne z walce ze stresem, wykazują aktywność antygrzybiczną, a nawet hamują rozmnażanie rozwój komórek nowotworowych.

Białka serwatkowe mogą też regulować wydzielanie insuliny, przez to służyć diabetykom w stabilizacji poziomu cukru.

W medycynie ludowej od dawna serwatka ceniona była m.in.: jako lek na przypadłości żołądkowe czy do pielęgnacji skóry, zaś rolnicy dawali ją bydłu jako wartościową paszę białkową.


Możliwości zastosowania preparatów z serwatki jest bardzo dużo. Doświadczalnie wykorzystano preparat z białek serwatki jako środka służącego do gojenia się ran.

O nowych perspektywach wykorzystania tego produktu mlecznego pisze szerzej technolog żywności i żywienia dr inż. Dorota Kalicka, na łamach kwartalnika „Porady na zdrowie” (nr 20). Czasopismo dostępne jest w prenumeracie.

(kk)


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym
So Wrz 27 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Paź 04 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Paź 11 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
wrzesień 2014
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Biokurier w mediach społecznościowych