Aktualności
Wystartował serwis z wyszukiwarką lokalnej i ekologicznej żywności
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 Głosów)
wtorek, 20, wrzesień 2011 09:52 Autor: admin_bio


Lokalnazywnosc.pl – to nowy serwis, który pojawił się w Internecie, aby pomóc w poszukiwaniu lokalnych specjałów. O tym co oferuje, rozmawiamy z jego założycielami.


Karol Przybylak (Biokurier): Jaka jest główna idea serwisu? W czym chcą Państwo pomóc internautom?
 
Sebastian Kmiecik, Michał Koliński: Główna idea serwisu to promocja źródeł lokalnej żywności na terenie Polski. Chcemy pomóc producentom, rolnikom czy sprzedawcom lokalnych produktów dotrzeć do ich lokalnych odbiorców. Z drugiej strony serwis ma umożliwić internautom łatwe i sprawne wyszukanie dostępnych produktów w swojej okolicy. Proponujemy alternatywę dla żywności masowej - masowo produkowanej, magazynowanej i transportowanej, która jest wszechobecna. W porównaniu do lokalnej, masowa produkcja żywności ukierunkowana do globalnego odbiorcy wiąże się z wyższym stopniem przetworzenia i koniecznością konserwowania, co oznacza niższą jakość, utratę świeżości i gorszy smak. Wybór pomiędzy towarem lokalnym a masowym ma również szereg innych konsekwencji, których sobie często nie uświadamiamy. To wybór czy pieniądze mają pozostać w regionie, czy nie. Czy jedzenie ma być bardziej różnorodne i unikalne, czy wszędzie takie samo. Czy ludzie z pomysłami będą mieli odwagę zabrać się za lokalną produkcję, czy nie będzie koniunktury. Decydujemy o być, albo nie być: lokalnych upraw, sadów, małych piekarni, sklepików, gastronomii.
 
KP: Jakie funkcjonalności oferuje serwis?
 
Sebastian Kmiecik, Michał Koliński: Główną funkcjonalnością serwisu lokalnazywnosc.pl jest możliwość szybkiej i łatwej lokalizacji źródeł lokalnej żywności na terenie całej Polski. Ponadto serwis oferuje możliwość wyszukiwania konkretnych grup produktów np. warzywa, owoce, nabiał i inne, oraz różnych form sprzedaży takich jak: lokalna sprzedaż (np. targowiska, sklepy), lokalny koszyk (organizacje i społeczności oferujące dostawę lokalnej i świeżej żywności do domu), agroturystyka i gastronomia. Dodatkową funkcjonalnością serwisu jest możliwość oceny oferowanych produktów przez samych klientów (użytkowników) w formie komentarzy znajdujących się pod każdą wizytówką producenta, co pozwoli na wyróżnienie produktów najwyższej jakości. Zapewniamy również możliwość wymiany opinii i informacji na forum lokalnej żywności oraz zapraszamy do czytania artykułów na naszym blogu. Obecnie trwają prace nad rozwojem serwisu oraz dodaniem nowych funkcjonalności, które niebawem znacząco wzbogacą naszą ofertę.


KP: Czy oferowane usługi są płatne?

 
Sebastian Kmiecik, Michał Koliński: Wszystkie obecnie oferowane usługi są i pozostaną bezpłatne. Zdajemy sobie sprawę z ogromnych możliwości dalszego rozwoju co wiąże się z niemałymi kosztami. Dlatego też rozpatrujemy różne możliwości dofinansowania i współpracy z zewnętrznymi partnerami, które mogłyby zapewnić dalszy dynamiczny rozwój i funkcjonowanie serwisu. Do tej pory cały projekt jest finansowany ze środków własnych.
 
KP: Jakie możliwości mają rolnicy i producenci ekologiczni aby zaprezentować swoje produkty?
 
Sebastian Kmiecik, Michał Koliński: Każdy producent ma możliwość szczegółowego zaprezentowania swojej oferty na łamach własnej wizytówki. Zachęcamy rolników i producentów do umieszczania na swoich wizytówkach informacji na temat metod produkcji (nawożenia, stosowania środków ochrony roślin, czym karmione są zwierzęta itp.). Nieograniczona możliwość aktualizacji własnych wizytówek pozwala na zamieszczanie informacji na temat nowości w ofercie, pojawienia się sezonowych produktów, odpowiedzi na ewentualne wątpliwości konsumentów. Staranna informacja o ekologicznych metodach produkcji na pewno zostanie doceniona przez użytkowników w postaci pozytywnych komentarzy, które będą widoczne dla innych. Warto w tym miejscu wspomnieć o społecznej roli lokalnych systemów żywnościowych zwiększających interakcje między konsumentami i producentami oraz ich wiedzę o drugiej stronie i wzajemne zrozumienie. Mamy nadzieję w tym pomóc.
 
KP: Czy produkty eko są specjalnie oznaczone w serwisie?

Sebastian Kmiecik, Michał Koliński: Jedną z dostępnych kategorii wyszukiwania żywności w serwisie lokalnazywnosc.pl jest „Żywność certyfikowana”. W ten sposób możliwe jest wyszukiwanie produktów ekologicznych, posiadających ważne certyfikaty, w dowolnym rejonie Polski.

KP: Dziękuję za rozmowę, życzymy powodzenia w rozwijaniu serwisu.

Polecamy lekturę tekstu: Kupujmy lokalnie i ekologicznie na łamach Biokuriera.


Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
 lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym


Zaprenumeruj drukowaną wersję Biokuriera na 2017 rok

link location test
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!



Aby zapisać się na newsletter, wpisz poniżej adres e-mail.