Teraz czytasz...
Spirulina i chlorella – poznaj ich niezliczone właściwości na nowo
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Spirulina i chlorella – poznaj ich niezliczone właściwości na nowo

Spirulina i chlorella to zielone glony, które nieźle namieszały na naszym rynku spożywczym już jakiś czas temu. Po przeprowadzonych badaniach naukowcy stwierdzili bardzo dużo ciekawych i pozytywnych wartości odżywczych dla ludzkiego organizmu, jakie dają nam te algi.

Temat znany prawie każdemu, jednak wraca do nas jak bumerang. Warto przypominać sobie co jakiś czas o ich dobroczynnym działaniu i z nich korzystać. Mogą stosować je osoby w każdym wieku (w tym dzieci) na prawie każde schorzenie.

Chlorella a spirulina – różnice

Jedno i drugie to glony nazywane mikroalgami o zielonkawym kolorze. To jedne z najstarszych roślin wodnych, jakie istnieją na naszej ziemi. Są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm i posiadają olbrzymią liczbę składników odżywczych. Różnią się między sobą kolorem (spirulina jest niebiesko-zielona, chlorella zaś charakteryzuje się jaśniejszą zielenią – szmaragdową), barwnikiem komórkowym (chlorella – chlorofil, spirulina – fikocyjanina), kształtem komórek (ta pierwsza kulisty, druga zaś od swojej nazwy – spiralny).

Spirulina jest kopalnią witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz białka i beta-karotenu. Chlorella wyróżnia się ogromną ilością błonnika, żelaza, wapnia, chlorofilu oraz luteiny. To właśnie przez przodujące składniki odżywcze i ich proporcje w tych dwóch mikroalgach różnice w ich działaniu są nieco inne.

Wartości ogólne alg

Algi są jednymi z najbardziej znanych super foods nazywane zielonym mięsem, a nawet mlekiem Matki Ziemi. Dlaczego zostały nazwane w ten sposób i czy to nie jest tylko kolejny chwyt marketingowy? Przyjrzyjmy się im bliżej.

Faktem jest, że zarówno spirulina, jak i chlorella posiadają niezliczoną ilość składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe i nukleinowe, związki chemiczne i wszystkie niezbędne nam pierwiastki oraz witaminy. Cenne jest również białko wyższej jakości i o wiele bardziej przyswajalne niż białko pochodzenia zwierzęcego, dlatego są tak cenione wśród wegetarian. W algach znajdziemy też witaminy E i C oraz wszystkie znane nam z grupy B, szczególnie B12, którą tak trudno jest znaleźć w odpowiednich ilościach w żywności spożywanej na co dzień.

Oczyszczająca chlorella – naturalny detoks

W dzisiejszych czasach mamy ciągły kontakt z toksynami oraz zanieczyszczeniami. Występują przede wszystkim w powietrzu i jedzeniu. Spożywając chlorellę, oczyścimy nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, dodatkowo zapobiegając ponownemu przenikaniu ich do organizmu poprzez uszczelnianie ścianek jelit.

Ta mikroalga oczyszcza drogi trawienne oraz poprawia wchłanianie pożytecznych mikroelementów z jedzenia. Po dłuższym czasie odczujemy lekkość oraz przypływ energii – to skutek regulacji metabolizmu. Ma również właściwości probiotyczne.

Chlorella „wyrzuca” z nas przede wszystkim złogi metali ciężkich  kadm z papierosów, rtęć, pallad i ołów) oraz chemikaliów z kosmetyków, lakierów, farb i środków czyszczących, które mają tendencję do kumulowania się. Pozbywając się ich z organizmu, jednocześnie poprawiamy wygląd skóry. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Spożywając chlorellę skutecznie opóźnimy proces starzenia się skóry, hamując równocześnie rozwój zmarszczek.

Właściwości chlorelli

Pomaga skutecznie zwalczać wszelakie pasożyty, próchnicę, grzyby, pleśnie, bakterie oraz wirusy. Wzmacnia odporność poprzez wspomaganie produkcji białych komórek krwi. Podobno ssanie tabletek z chlorelli pomaga uśmierzyć ból gardła, ponieważ ma działanie antybiotyczne (nawet większe niż czosnek, jednak mniejsze niż spirulina).

Jest idealna dla osób, które spożywają alkohol, palą papierosy albo mają problemy z wątrobą. To doskonałe źródło chlorofilu, który przyczynia się do oczyszczania i odtruwania organizmu. Pomaga również przy gojeniu ran. Jest skuteczna przy zaparciach i problemach z jelitami. Wspomaga walkę z gazami oraz zatruciami pokarmowymi, ponieważ dostarcza dużą ilość błonnika i bakterii ze szczepu Lactobacillus.

Bardzo sprawnie regeneruje ciało i organizm po chorobach oraz po chemio- i radioterapii. Pomaga wwalce z łuszczycą, anemią, atopowym zapaleniem skóry, alergiami. Jest dobra na kaca, jednak trzeba pamiętać, aby zażyć tabletki co najmniej 2 godziny przed piciem alkoholu. W przeciwnym razie nie przyniosą oczekiwanych rezultatów. Chlorella doskonale radzi sobie z leczeniem zwyrodnień niedoczynności umysłowych oraz nerwowych.

Zalecane dla kobiet w ciąży oraz planujących poczęcie dziecka – zapobiega anemii i jest świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza i innych składników odżywczych.

Osoby, które są w grupie genetycznego ryzyka nowotworowego (rak jelita grubego lub rak piersi) powinny spożywać profilaktycznie chlorellę, gdyż badania wskazują na to, że te mogą zmniejszyć wystąpienie tych chorób.

Dodatkowo: odkwasza organizm, pomaga w walce ze zmęczeniem i stresem, obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi, poprawia funkcjonowanie gospodarki hormonalnej oraz obniża ciśnienie krwi.

Wzmacniająca spirulina (spirulina w Natur sklep)

Posiada podobne właściwości do chlorelli, jednak bardziej nastawiona jest na wsparcie naszego układu immunologicznego. Działa skuteczniej niż chlorella jako czynnik przeciwzapalny, antyalergiczny i przeciwwirusowy, ponieważ bardziej dba o odporność organizmu. Poprawia również wzrok oraz kondycję włosów i paznokci. Ma o wiele więcej przyswajalnego białka niż chlorella i 3 razy więcej od wołowiny, jednak mniej żelaza, chlorofilu oraz kwasów nukleinowych.

Spirulina jest jeszcze bardziej skuteczna w walce z nowotworami dzięki pytocjaninie. Jest łagodniejsza dla żołądka i całego układu trawiennego. Jeżeli chcielibyśmy porównać spirulinę do innych źródeł wartości odżywczych to równanie wypada następująco: 1 g tej algi = 1 kg warzyw. Bardzo dobrze się wchłania. Jest idealna dla osób uprawiających różnego rodzaju sporty, ponieważ zwiększa wydajność tlenową organizmu, pomaga budować masę mięśniową i spalać tłuszcz.

Przyjmowanie spiruliny na czczo pomaga zahamować apetyt, tym samym przyczynia się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Doskonale pomaga w koncentracji oraz zapamiętywaniu. Pomaga skutecznie w walce z niedożywieniem. Również obniża poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Zapobiega fotostarzeniu się skóry, oczyszcza krew i pomaga pozbyć się metali ciężkich, jednak w mniejszym stopniu niż chlorella.

Zobacz także

Modne damskie botki

Podsumowanie

Niestety, nie damy jasnej odpowiedzi, która z tych alg jest lepsza. Na podstawie zebranych informacji możecie wybrać jedną z nich, która Waszym zdaniem bardziej Wam pomoże. My jednak zachęcamy do połączenia obu tych suplementów diety, ponieważ stosowane razem na pewno dadzą większą skuteczność i będziemy mieli poczucie, że w pełni o siebie dbamy.

Dzięki włączeniu do swojej diety spiruliny i chlorelli przyczynimy się do uzupełnienia brakujących witamin, minerałów oraz pierwiastków. Odnowimy swoje komórki, zadbamy o ogólny stan naszego zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Oczyścimy i odkwasimy nasz organizm z toksyn oraz poprawimy wygląd skóry. Trzeba jednak nadmienić, iż widoczne efekty pojawiają się przy regularnym i dłuższym spożywaniu tych suplementów. U niektórych efektem ubocznym może być wysypka lub trądzik, jednak jest to dobry znak, ponieważ tak właśnie u niektórych przebiega oczyszczanie się organizmu.

Zapraszamy do Natur sklep

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.