Miód nawłociowy. Właściwości i wykorzystanie

Miód nawłociowy może być pozyskiwany na terenie Polski z różnych rodzajów dziko rosnącej nawłoci. Należy do jednych z najzdrowszych miodów na świecie. Dlaczego?

Silne właściwości przeciwbakteryjne miodu nawłociowego

– Miód nawłociowy dzięki występującej w nim naturalnie inhibinie, posiada najwyższe właściwości antybiotyczne. Badania, które przeprowadziliśmy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie udowadniają, że nawet niewielka ilość miodu nawłociowego potrafi skutecznie działać przeciwbakteryjnie, np. skutecznie zlikwidować paciorkowca złocistego – tłumaczy Bartek Stępień, właściciel pasiek Raglan Miody Polskie, dla którego miód nawłociowy to nie tylko praca, ale także pasja.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Miód nawłociowy zawiera również bardzo duże ilości flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna oraz garbniki i kwasy organiczne.

– Nasze badania wykazały, że poziom aktywności antybiotycznej miodu nawłociowego jest uzależniony od ilości pyłków nawłoci oraz aktywnych enzymów w danej partii. Im więcej aktywnych enzymów w miodzie nawłociowym oraz wyższa zawartość pyłków nawłoci, tym większa jest aktywność antybiotyczna (inhibinowość). Aktywność antybiotyczna jest mierzona w skali 1-5. Niektóre nasze miody nawłociowe osiągały wynik ponad 4 jednostki – dodaje Bartek Stępień.


Jak smakuje miód z nawłoci?

Właściwości zdrowotne są niezwykle ważne, ale liczy się też… smak. Miód nawłociowy ma charakterystyczny cytrynowy posmak. – Im większa zawartość pyłku nawłoci, tym smak cytrynowy wyraźniejszy – tłumaczy Bartek Stępień.

Każda partia delikatnie różni się od siebie smakiem.

Aby zachować wysoką jakość miodu, w pasiekach Raglan nie stosuje się podgrzewania ani filtrowania miodu. – Miód po odwirowaniu jest cedzony przez 3 rodzaje sit oraz klarowany w nierdzewnych odstojnikach przez minimum 3 dni – wyjaśnia Bartek Stępień.

Gdzie przechowywać miód nawłociowy?

Miód nawłociowy, aby zachować najwyższe wartości zdrowotne, powinien być przechowywany w lodówce. Ze względu na wysokie parametry antybiotyczne jest bardzo wrażliwy na wyższe temperatury.

Aby zapobiec fermentacji miodu (ponieważ nie jest rozgrzewany) należy przechowywać go w warunkach chłodniczych, najlepiej poniżej 8 stopni Celsjusza. Wyjątkiem jest sytuacja jeśli będzie spożyty do 4 tygodni od zakupu (nie jest to takie rzadkie i trudne!), wtedy może bezpiecznie stać na półce kuchennej.

Tak sprzedawany jest miód z nawłoci:

Tekst powstał we współpracy z Raglan – Miody Polskie.

 

Brak postów do wyświetlenia