Dobre Żniwa 2018. Data, program, zgłoszenia

Ekologiczna produkcja warzyw i owoców, analiza aktualnej sytuacji w rolnictwie ekologicznym, marketing produktów ekologicznych, gospodarstwo jako miejsce dla seniorów – to tylko niektóre z tematów, które poruszone zostaną podczas tegorocznej edycji seminarium “Dobre Żniwa”.

Dobre Żniwa odbędą się w dniach 16-17 marca 2018, Sala Rafallo w Bończy 29A, 09-533 Słubice. Pierwszego dnia, o 17, prezentacja redaktora naczelnego Biokuriera, Karola Przybylaka na temat marketingu produktów ekologicznych.

Oto szczegółowy program:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Piątek 16 marca 2018

13.30 Rejestracja uczestników (uwaga, możliwość obiadu o 13.00,   tylko w przypadku wcześniejszego zgłoszenia i opłacenia kosztu 30zł)

14.00 Przywitanie gości i  otwarcie seminarium, Peter i Ewa Stratenwerth (Stow. Ziarno) 14.30 Sytuacja w rolnictwie ekologicznym w Polsce, (Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Rozwoju Wsi)

14.50 Pytania

15.00 Ekologiczna produkcja warzyw i owoców miękkich w gospodarstwie „U Pana Sowa” Bożeny i Sławomira Fiutków oraz współpraca rolników w Grupie Producenkiej Brzost-Eko, III miejsce w konkursie Ministerstwa Rolnictwa na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Polsce 2016,

15.20 Pytania i dyskusja

15.30 Przerwa na kawę

16.00 Nowości w rolnictwie ekologicznym u naszych niemieckich sąsiadów,  refleksje dorady Werner Vogt Kaute, (Naturland, Niemcy)

16.30 Pytania i dyskusja

17.00 Marketing w gospodarstwach ekologicznych, Karol Przybylak, Biokurier

17.30 Pytania i dyskusja

17.40 Ekologiczne gospodarstwo jako miejsce dla seniorów, Roman Świątek, Agricola, Krępsko, woj. wielkopolskie

18.00 Kolacja

19.00 Przedstawianie się uczestników –  wieczór integracyjny

W czasie pierwszego dnia Seminarium będzie odbywać się wymiana nasion ekologicznych, szczegóły w załączniku.

Sobota 17 marca 2018

09.00 Co przewidzieli pionierzy rolnictwa ekologicznego 80 lat temu? Peter Stratenwerth

09.20 Powstanie uniwersytetów ludowych w Danii i ich rola w budowaniu narodu, wnioski na XXI wiek, Ewa Smuk Stratenwerth

09.50 Moje doświadczenia w ekologicznym gospodarowaniu (chów bydła, zboża, łąki, pastwiska), Pisarzowice w woj. śląskim, Stefan Haczek

10.15 Jak uzyskać dobre plony z ekologicznego sadu – moje sekrety, Arkadiusz Kartus,  Marchaty, woj. łódzkie

10.45 Pytania i dyskusja

11.00 Przerwa na kawę

11.30 Agroekologia, ważny trend, Joanna Bojczewska, Nyeleni Polska

11.50 Systemy rolno-leśne – innowacyjne i zrównoważone rolnictwa dr Robert Borek, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

12.10 Mała prezentacja nowego rocznika studentów Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego

12.20 Pytania i dyskusja

12.30 Obiad

13.30  Praca w 4 grupach warsztatowych z udziałem referentów

– Współpraca  w rolnictwie ekologicznym: Kooperatywy, RWS i Nyeleni Polska

–  Uprawy roślinne w rolnictwie ekologicznym, Werner Vogt Kaute

–  Ekologiczny Uniwersytet Ludowy Ewa Smuk Stratenwerth i Paweł Kulpa

15.00  Podsumowanie pracy warsztatowej,  zakończenie seminarium, Ewa i Peter Stratenwerth

Po seminarium istnieje możliwość zwiedzenia Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie oraz gospodarstwa i ekologicznych przetwórni: piekarni i serowarni Ewy i Petera Stratenwerthów

Ważny Komunikat od organizatorów

Uprzejmie prosimy o wcześniejsze zgłoszenia uczestnictwa (do 12.03.2018) na formularzu dostępnym na stronie www.ziarno.grzybow.pl.  Noclegi prosimy zamawiać samemu w Hoteliku nad Wisłą lub okolicznej agroturystyce. Dodatkowe informacje na stronie. Prosimy o udział w kosztach wyżywienia: 30 zł za jeden obiad i 20 zł za kolację.

Brak postów do wyświetlenia