Czarna malina – najpotężniejszy pośród polskich superfoods, super smak i super właściwości prozdrowotne!

O owocach jagodowych mówi się używając określenia „superfoods”, charakteryzują się one bowiem wybitnymi zdolnościami antyoksydacyjnymi. Dzięki wysokiej zawartości kwasów fenolowych (polifenoli), w tym głównie antocyjanów, owoce jagodowe wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, zapobiegają chorobom układu krążenia, spowalniają procesy starzenia.

Wiedza o właściwościach prozdrowotnych aronii, jagody leśnej czy maliny właściwej jest powszechna. Malina czarna, która – jak dowodzą coraz liczniejsze badania naukowe – wyprzedza wszystkie owoce jagodowe pod względem potencjału antyoksydacyjnego, jest zdecydowanie mniej znana, a znana być powinna, bo łączy w sobie wybitne działanie prozdrowotne z pysznym smakiem, daje też mnóstwo możliwości prostego wykorzystania w kuchni.

Czarna malina i skala ORAC

ORAC1 to skala pokazująca moc antyoksydacyjną danego artykułu spożywczego (wyrażaną w mikromolach ekwiwalentu troloksu na 100 gramów produktu (μmol TE/100 g). Im wyżej dany artykuł znajduje się na skali ORAC, tym skuteczniej zawarte w nim antyutleniacze radzą sobie z neutralizacją wolnych rodników. W 2007 r. Departament Rolnictwa USA opublikował spis wartości ORAC dla 277 artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego. Wśród owoców najwyżej na skali ORAC uplasowały się owoce jagodowe, a wśród nich pierwsze miejsce zajęła czarna malina.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Czarna malina w badaniach naukowych

Wyniki badań poświęconych czarnej malinie przedstawiają się niezwykle obiecująco: czarna malina spowalnia postęp nowotworów jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi i skóry2, działa przeciwzapalnie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego3.

Jeśli mówimy o profilaktyce raka opartej na żywności, wiedzmy, że czarne maliny zawierają najwięcej znanych środków chemoprewencyjnych, z polifenolami na czele, pośród polskich superowoców. Dodanie suplementacji czarnej maliny do chemioterapii, w postaci liofilizatów, może skutkować zwiększoną skutecznością leku i zmniejszoną opornością – to przykład niezwykle obiecującego wniosku z badań klinicznych

tłumaczy dr Agnieszka Orzeł, hodowczyni roślin jagodowych o światowej renomie i ponad 20-letnim stażu zawodowym, twórczyni wielu nowych odmian malin i jeżyn o wybitnych walorach prozdrowotnych.

Efekty lecznicze maliny czarnej wiążą się z wielokierunkowym działaniem związków antocyjanowych i elagotanin. Związki antocyjanowe to nie tylko antyoksydanty, to też związki chemiczne, które wykazują korzystny wpływ na naczynia kapilarne. Stosowanie diety bogatej w antocyjany sprzyja ograniczaniu stanów zapalnych w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego, właśnie poprzez korzystny wpływ na naczynia. Antocyjany, ale też inne flawonoidy które są obecne w owocach maliny czarnej, zwiększają elastyczność ścian naczyń, zmniejszają przepuszczalność, czyli ograniczają stan zapalny

dodaje profesor Mirosława Krauze-Baranowska, szefowa Katedry Farmakognozji Wydziału Farmacji Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, wybitna specjalistka od czarnej maliny.

Czarna malina – dla kogo, w jakiej ilości i w jakiej postaci?

Czarna malina polecana jest wszystkim, kuracyjnie i prewencyjnie, dzieciom, młodzieży i dorosłym. Mogą ją również spożywać seniorzy i kobiety w ciąży. Dla przyjemności i podstawowych korzyści prozdrowotnych – wystarczy zjadać garść czarnych malin dziennie, dla profilaktyki chorób cywilizacyjnych zalecane jest codzienne spożycie równowartości filiżanki.

czarna malina

Sezon na świeże owoce jagodowe jest w Polsce krótki, poza tym świeże maliny czarne są trudno dostępne, nawet w sezonie. Jak więc móc korzystać z ich dobrodziejstwa na co dzień, przez cały rok?

Jeśli nie mamy dostępu do owoców świeżych, najlepszą – moim zdaniem – formą są owoce liofilizowane, z tego względu, że w trakcie wszystkich innych form przetwarzania, owoce tracą na swojej wartości, spada ich wartość prozdrowotna

– uważa dr Agnieszka Orzeł.

Ważne jest, by liofilizacja malin przebiegała bez dosuszania mikrofalami, które znacznie skracają i upraszczają proces, ale równocześnie znacząco obniżają walory prozdrowotne liofilizowanego owocu.

Czarną malinę z powodzeniem można okrzyknąć „królową polskich superfoods” – pod względem walorów prozdrowotnych, pod względem przyjemności jedzenia również.

Czarną malinę można jeść garściami, trudno wręcz przestać, jest pysznie chrupiąca. Uwielbiają ją chrupać zarówno dorośli jak i dzieci, a aspekt przyjemnościowy jest niezwykle istotny jeśli chcemy, by coś stało się naszym codziennym, prozdrowotnym nawykiem

wyjaśnia Małgorzata Góra-Dubiela, współzałożycielka firmy Lioforte, jedynego w Polsce producenta czarnej maliny liofilizowanej jakości premium, poddanej procesowi liofilizacji bez mikrofal. Czarną malinę liofiliozowaną premium Lioforte można chrupać prosto z paczki, można ją również dodawać do porannej owsianki, musli, owocowych sałatek, koktajli i smoothies owocowych lub owocowo-warzywnych.

Specjalna oferta tylko dla Czytelników!

Dla czytelników Biokuriera firma Lioforte przewidziała specjalną zniżkę powitalną: rabat 15% na zakupy w firmowym sklepie lioforte.pl z kodem BIOKURIER21. Kod jest ważny do 31.10.2021. Rabat dotyczy wszystkich owoców liofilizowanych premium Lioforte.

Źródła:

  1. orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf
  2. sciencedaily.com/releases/2008/08/080827163933.htm, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5008867/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15860443/
  3. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047236/

Zdjęcia: materiały promocyjne Lioforte, Karolina Wilk/kinka.com.pl, Aldona Janasik/©Lioforte

Brak postów do wyświetlenia